Цікаве

Уламок стародавньої планети знайшли вчені у пустелі Сахара

Вчені досліджували метеорит Erg Chech 002 (EC 002), що впав в Сахарі у 2020 році, і прийшли до висновку, що він старше самої Землі, пише 1NEWS з посиланням на sundries.com.ua.

Його вік оцінили в 4,6 мільярда років. Це найдавніший відомий зразок магми з космосу, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідники відзначили, що цей метеорит, найімовірніше, є фрагментом протопланети. Вона почала формуватися з газопилової хмари, але була зруйнована або поглинена більшими скелястими тілами ранньої Сонячної системи.

Відомо, що осколки метеорита EC 002 були знайдені в Адрар (Алжир) в травні 2020 року. Його віднесли до Ахондриту – це тип метеорита, який відокремився від батьківського тіла з корою і ядром і позбавлений круглих мінеральних зерен, так званих хондр.

Хімічний склад EC 002 показав, що він з’явився з частково розплавленого резервуара магми в корі батьківського тіла. Більшість скелястих метеоритів виникає з джерел з базальтової кори (швидко охолоджується лавою, багатою на залізо і магній), але материнська кора EC 002 складалася з багатого кремнеземом андезиту.

«Цей метеорит є найдавнішою магматичною породою, проаналізованою на сьогодні, і проливає світло на формування первинної кори, яка покривала найдавніші протопланети», – повідомили автори дослідження.

За словами вчених, в ранній Сонячній системі могло сформуватися кілька планет з корою з андезиту. Але всі вони або зруйнувалися при зіткненні з іншими об’єктами, або були поглинені більшими планетами, такими як Земля, Меркурій або Марс.

 

 

 

 

Back to top button