Цікаве

Український вчений пояснив, чому зараз дуже важливо носити маску на вулицях

За його словами, в умовах міста вимога носити маски повсюдно за межами приватної квартири є цілком виправданою

Старший науковий співробітник відділу фізики біологічних систем Інституту фізики НАНУ Семен Єсилевський вважає виправданою вимогу носити маски на вулицях.

Про це повідомляє 1NEWS.

“Справа в тому, що британський штам набагато заразніший, ніж “дикий” минулорічний. Він передається значно легше і навіть швидкоплинні контакти з носієм зараз набагато небезпечніші, ніж раніше”, – вважає Єсилевський.

Він зазначив, що на пожвавленій вулиці неможливо дотримуватися вимоги з дистанціювання.

“За пару хвилин на вас встигнуть дихнути з десяток людей з досить близької відстані. Так, контакти швидкоплинні, по парі секунд, але їх багато. За такої фонової захворюваності, як у нас зараз, імовірність бути “обдиханим” носієм є дуже істотною”, – вважає він.

Також учений звертає увагу на утворення “буферних зон” біля входів у приміщення. Якщо маски є обов’язковими всередині приміщень і не обов’язкові зовні, то люди зупиняються біля дверей, щоб зняти або надягнути маску. В таких скупченнях підвищується ризик інфікування. Як приклади вчений наводить “передбанники” магазинів, вестибюлі метро, ​​під’їзди.

“По-третє, банально набагато простіше виробити звичку “перед виходом за поріг квартири надягнув маску, по приходу додому – зняв”, ніж пам’ятати, що треба заздалегідь натягнути її перед будь-яким скупченням людей всередині або за межами приміщення. Ресурс уваги людини дуже обмежений і не варто його зайвий раз випробовувати”, – наголосив Єсилевський.

Водночас він вважає, що під час прогулянки на самоті в парку маска не потрібна.

“Але тут ключове слово – на самоті. Київські парки у вихідні нічим не відрізняються за щільністю потоку людей від пожвавленої вулиці”, – написав Єсилевський.

За його словами, в умовах міста вимога носити маски повсюдно за межами приватної квартири є цілком виправданою.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів заборонив перебувати без масок або респіраторів у місцях загального користування в регіонах, віднесених до червоної зони епідемічної небезпеки.

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що поліцейські штрафуватимуть громадян за відсутність маски у громадських місцях тільки після ігнорування попередження.

Джерело: Facebook

Back to top button