Цікаве

Українські антивакцинатори пояснили, чому вони не будуть робити щеплення проти коронавірусу – соцопитування

Згідно з дослідженням, 48% опитаних не забираются вакцинуватися насамперед через недовіру до вакцин

В Україні кожен десятий антивакцинатор вважає, що вакцина призводить до мутацій в організмі.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження на тему «Українські антивакцинатори: хто вони», яке проведено Українським інститутом майбутнього (UIF) спільно із соціологічною компанією New Image Marketing Group, – інформує 1News.

Згідно з дослідженням, 48% опитаних не забираются вакцинуватися насамперед через недовіру до вакцин.

На наступному місці за популярністю такі причини, як страх мутацій в організмі (10%) та очікування результатів довгострокових досліджень вакцин проти COVID-19 (9%). Також 1% респондентів боїться чіпування через вакцинацію.

Понад третини громадян (36%) стверджують, що взагалі не збираються вакцинуватися. Натомість про свою повну вакцинацію заявляють 27% опитаних і ще 13% відповіли, що поки отримали першу дозу. Кожен п’ятий респондент, хоча ще й не пройшов вакцинація, однак стверджує, що сподівається невдовзі це зробити.

Згідно з опитуванням, основними причинами, за якими громадяни не вакцинувалися раніше, але сподіваються це зробити незабаром, є зміна критичної думки до вакцинації – 21%, відсутність часу – 18%, наявність антитіл – 16%. А також відсутність потреби вакцинуватися – 14%, чи доступності вакцини, якій би респондент довіряв – 13%.

Загалом майже три чверті з тих, хто не вакцинувався раніше, але хоче це зробити це зараз, позитивно ставляться до ідеї вакцинації як такої, включаючи щеплення від поліомієліту, правця тощо. Лише 10% серед них заявили, що проти щеплень і не щеплювали б навіть своїх дітей.

Соціологічне дослідження на тему «Українські антивакцинатори: хто вони» було проведене Українським інститутом майбутнього (UIF) спільно із соціологічною компанією New Image Marketing Group з 23 жовтня по 2 листопада 2021 року по всій території України. Опитано 2400 респондентів.

Back to top button