Цікаве

Українець заінтригував візитом в КНДР

Український тележурналіст Роман Бочкала 30 вересня повідомив, що побував у Північній Кореї. Про це він написав у Facebook, передає 1News.

“Всім привіт! Північна Корея done”, – радісно повідомив журналіст, розмістивши фото з Пхеньяна.

“КНР вже далеко не та країна, що в стереотипах про дешеві машини і мотлох. Рівень життя неухильно росте, як і ціни. Мій гід купила два роки тому двушку 86 кв. м за ціною 6000$ за квадрат. І вважає, що їй пощастило. Зараз її квартира коштує на 500 тис. юанів дорожче. Зарплата в китайській столиці стартує від півтори тисячі доларів. Тут це трохи. Державний дитячий садок – 200$ в місяць. І ця сума нікого не бентежить. Мінімальна пенсія – 500-600$. 10 років тому за 1 юань давали 5 рублів, тепер – 10.” – розповідає Бочкала.

Фото Романа Бочкалы.

“Російських туристів за останні три роки зменшилося. Північні сусіди скаржаться, що тепер їм в Китай дорого. “Ми не знаємо звідки у нас так багато забезпечених людей”, – запам’яталася фраза гіда. Сказана просто і щиро. Китайці самі в шоці. Високий рівень життя підтверджують і машини на вулицях, і ціни в ресторанах. Та і кількість китайських туристів за межами країни неухильно росте.” – продовжує журналіст.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

“Хотіли б ви як в Китаї? Щоб і пенсії і зарплати росли. Щоб дороги були класні. Квартали і міста будувалися. Але є момент. У Китаї немає політичної конкуренції. Громадські організації строго контролюються. Facebook, YouTube, Google заблоковані. У пресі цензура. Той же “товариш Ден”( Ден Сяопін) в 89му жорстоко придушив студентський протест. Убиті були від 400 до 2600 чоловік. Нічого не нагадує? Деяких студентів потім ще і страчували. Інші досі сидять. Така ціна “стабільності курсу”. І ніхто вітатися з китайськими лідерами не перестав. Ні за що не агітую. Просто фіксую факт. “Ліс рубають – тріски летять”, скажуть прибічники такої моделі. Знайдуться і супротивники. У нашому випадку копіювати не варто та і не вийде. Але чому варто повчиться, так це єдності в питаннях державних інтересів. Умінню поставити громадське благо вище за приватне. Ніхто з Вождів не пішов на пенсію або у світ інший в статусі олігарха. Ну і розстріляти пару десятків корупціонерів теж не перешкодили б)” – підсумував Роман Бочкала.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Також журналіст пообіцяв, що покаже цікавий фільм про свою поїздку.

“Чекайте багато чудових фото і цікавих історій) А ще хочу зробити фільм. Вдалося зберегти кожен кадр! Хоча, звичайно ж, намагалися видалити. Але…)) все вціліло”, – додає Бочкала.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Фото Романа Бочкалы.

Back to top button