Цікаве

Учені визначили джерело сильного марсотрясіння під час місії InSight

Учені визначили джерело сильного марсотрясіння під час місії InSight

Фото: NASA
Апарат NASA InSight

Марсотрус силою в 4,7 балів став рекордним за час спостереження за сейсмічною активністю Марса апаратом InSight з листопада 2018 року.

Група вчених з’ясувала, що сильне марсотрясіння, яке було виявлене в рамках місії InSight 4 травня 2022 року, було породжене тектонічними процесами в надрах планети. Про це повідомляє AGU Journals.

Зокрема, у травні 2022 року місія НАСА зафіксувала сейсмічні хвилі на Червоній планеті магнітудою 4.7 балів. Ця подія, позначена як S1222a, була найбільшою за всю місію. Тому це змусило дослідників розпочати масштабні пошуки можливого джерела. Його, як раніше припускали планетологи, мало породити падіння великого астероїда в південній півкулі Марса біля екватора.

Вчені проаналізували сейсмічні характеристики і визначили зразковий діаметр кратера. Приблизно він повинен бути діаметром 300 м і мати зону вибуху розміром близько 180 км в ширину. Потім дослідники спробували знайти новий кратер на знімках поверхні Марса, проте не виявили жодних відповідних перехідних атмосферних явищ і свіжої зони вибуху. Таким чином, вони дійшли висновку, що подія S1222a, найімовірніше, мала тектонічне походження, яке було породжене поки невідомими процесами.

Тому дослідники сподіваються, що подальший аналіз зібраних сейсмометром InSight даних, а також вивчення структури порід на околицях ймовірного епіцентру землетрусу за допомогою зондів, допоможе їм зрозуміти, як виник рекордно потужний марсотрус.

Раніше повідомлялося, що марсіанський вертоліт Ingenuity 60-й раз піднявся в марсіанське небо та подолав власний рекорд. 

Зонд NASA зафіксував на Марсі потужний землетрус

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button