Цікаве

Учені виявили мутацію, що перешкоджає появі альцгеймера

Учені виявили мутацію, що перешкоджає появі альцгеймера

Науковці спробували «відредагувати» гени

Американські біологи виявили мутацію, що здатна захистити від появи хвороби альцгеймера.

Науковці з Каліфорнійського університету в Ірвайні приділили увагу імунним клітинам мозку людини та мутаціям в ньому. Вони також проаналізували й механізми, завдяки яким цей процес й відбувається. 

Під час дослідження, яке проводилося у лабораторії Метью Блартон-Джонса, біологи зосередилися на одному з варіантів гена PLCG2 – , який сприяє виробництву важливого для імунних клітин мозку фермента.

«Нещодавно було показано, що мутація, відома як P522R, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера з пізнім початком», – сказав Айк Давтян, старший науковий співробітник лабораторії. 

Науковці спробували «відредагувати» гени CRISPR, з метою створити захисну мутацію в стовбурових клітинах людини. Після цього вони імплантували мікроглію з цих клітин гризунам з діагнозом Альцгеймера.

«Наше дослідження вперше показало, що варіант P522R збільшує рівні експресії кількох генів мікроглії, які знижені у людей із хворобою Альцгеймера. Це дає деякі з перших доказів, які можуть пояснити, як ця захисна мутація може знизити ризик хвороби Альцгеймера», – сказав Давтян.

Біологи прагнуть використати отримані результати і знання у подальшому проведенні нових досліджень, націлених на пошук способу уповільнити прогресування цієї важкої хвороби.

«Окрім цього, наступним кроком може бути визначення препаратів, які можуть безпечно підвищувати активність ферменту PLCG2 та додатково стимулювати захисні функції мікроглії», – сказав учений.

Back to top button