Цікаве

У Туреччині археологи знайшли глечик із давньоримськими монетами

Унікальний скарб – глечик, повний срібних монет часів Римської держави знайшли археологи на місці стародавнього міста Айзаной в Туреччині, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Скарб був закопаний більше двох тисяч років тому – тоді ці території перебували під владою Риму.

Всього разом глечиком невідомим власником були зариті понад 650 монет. Вони не унікальні для даного регіону: денарії – самі ходові гроші на римських землях. І цистофори – монети, що були в ходу в ті часи на території Малої Азії. Дослідникам вдалося з’ясувати, що велика частина динаріїв, що потрапили в скарб, карбувалася в Італії, а цистофори виявилися «місцеві» – вони були викарбувані в Пергамі, античному місті, яке знаходилося на території нинішньої Туреччини.

Всі монети виготовлені приблизно в один час – в 75-4 роках до нашої ери. Один з найскладніших періодів в історії Римської держави. Саме тоді похитнулася древня республіка, Древній Рим стрясали повстання рабів, володарі і диктатори вдавалися до репресій, а численні піддані Римської держави воювали один з одним. І саме в цей час, в 30 році до н.е. Римська держава стала імперією.

Монети зі скарбу прекрасно збереглися, і на них легко можна розгледіти сцени з міфів Стародавньої Греції та зображення відомих римських політиків і знаменитих людей: Гая Юлія Цезаря, Брута, Марка Антонія і, нарешті, Октавіана Августа – першого імператора Риму.

Дослідники вважають, що глечик з монетами закопала досить багата людина, можливо, офіцер з вищих чинів армії Риму.

За словами Еліф Озер, археолога з Університету Памукале в Туреччині, яка брала участь в розкопках, дана знахідка – найбільший скарб срібних монет, знайдений за останні роки.

 

 

 

 

Back to top button