Цікаве

Статую давньогрецької богині знайшли археологи у Туреччині

«Ми розкопали статую Гігеї, відомої як богиня здоров’я і чистоти, дочки Асклепія, бога здоров’я в грецькій і римській міфології», — сказав Гокхан Госкун, координатор розкопок в стародавньому місті Айзаной, пише 1NEWS з посиланням на НВ.

Відзначаючи, що у мармурової статуї відсутня голова — доля багатьох стародавніх скульптур, — Госкун, археолог з Університету Думлупінар в центральній Туреччині, сказав: «На жаль, вона не збереглася до наших днів, але в її нинішньому вигляді ми можемо подивитися, що це статуя приблизно в людський зріст».

«Під час минулих розкопок в Айзаної були також виявлені знахідки, пов’язані з Гігеєю. Ця ситуація змушує нас думати, що, можливо, в римську епоху в Айзаної були якісь споруди та будівлі, пов’язані з культом здоров’я», — сказав він.

Розташований недалеко від міста Кавдархісар в провінції Стамбул, це місце також є домом для одного з найбільш добре збережених храмів в Анатолії, присвяченого Зевсу, богові грецьких олімпійців, який володіє блискавкою.

Айзаной був внесений до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 2012 році, і розкопки тривають вже майже десять років. Госкун сказав, що близько 100 робітників і 25 технічних фахівців працюють на розкопках на ділянці, якій майже 5000 років.

«Ми намагаємося показати галереї з колонами на західному і південному крилах Агори і магазини прямо за ними», — додав він. Госкун додав, що статуя Гігеї була виявлена в галереї з колонами на південному крилі Агори.

 

 

 

Back to top button