Цікаве

У Сонячну систему увійшла гігантська комета

Комета, про яку ідеться у новому дослідженні, така велика, що її спочатку помилково сприйняли за карликову планету, що знаходиться на траєкторії, спрямованій всередину від зовнішньої Сонячної системи, пише 1NEWS з посиланням на vgolos.ua.

Однак причин для занепокоєння немає – C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейн), як називають комету, наблизиться до Сонця не ближче, ніж лише до орбіти Сатурна.

“Ми маємо честь відкрити, мабуть, найбільшу комету, яку будь-коли бачили, або принаймні більшу за будь-яку добре вивчену комету, і впіймали її досить рано, щоб люди могли спостерігати, як вона розвивається, коли вона наближається і нагрівається”, – каже співвідкривач та астроном Гарі Бернштейн з Університету Пенсільванії.

Не відвідувала Сонячну систему більше 3 мільйонів років

Зовнішня Сонячна система є дещо загадковим місцем. Вона дуже далеко і досить темна, а об’єкти в ній досить маленькі, тому побачити, що там поза орбітою Нептуна, досить складно.

Однак ми отримуємо більше інформації з несподіваного джерела: дослідження темної енергії (DES), яке проводилося в період з серпня 2013 року по січень 2019 року.

Раніше цього року група астрономів заявила, що вони виявили 461 раніше невідомий об’єкт у зовнішній Сонячній системі за даними DES.

Одним з таких об’єктів, помічених Бернштейном та його астрономом з Університету Пенсільванії Педро Бернардінеллі, був C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейн). Тепер вони та їхні колеги описали комету більш детально у додрукованій роботі, прийнятій у The Astrophysical Journal Letters.

“Ми робимо висновок, що C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейн) – це “нова” комета в тому сенсі, що немає жодних доказів попереднього її наближення, ближче ніж 18 au до Сонця з моменту викидання в хмару Оорта”,- пишуть дослідники.

Згідно з аналізом команди, комета C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейн) почала свою подорож всередину системи з відстані приблизно 40 400 астрономічних одиниць від Сонця.

Коли її виявили, комета знаходилася на відстані приблизно 29 астрономічних одиниць від Сонця. Найближче її наближення до Сонця відбудеться у 2031 році, коли вона досягне відстані 10,97 астрономічних одиниць. Для прикладу, орбіта Сатурна має середню відстань 9,5 астрономічних одиниць.

При розмірі 155 кілометрів (96 миль) у діаметрі комета C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейн) є абсолютним чемпіоном, але навіть у цьому випадку її не буде видно неозброєним оком на такій відстані.

Однак вчені сподіваються, що дізнавшись більше про її склад, можна буде більше розповісти про ранню Сонячну систему та її далекі околиці.

 

 

 

Back to top button