Цікаве

Астрономи виявили у Всесвіті унікальну систему з шести планет

Астрономи виявили у Всесвіті систему з шести екзопланет, які обертаються навколо зірки з певним орбітальним резонансом, повідомляє 1NEWS з посиланням на ukrrain.com.

Такої закономірності немає ні в одній з нині відомих планетних систем, тому знахідку визнали унікальною.

Здійснити відкриття астрономам вдалося за допомогою комбінації потужних телескопів. Спочатку вчені знайшли три планети, а потім побачили і решту. Дослідникам здалося, що всі планети рухаються по орбітах в узгодженому ритмі, тобто знаходяться в резонансі.

У такому ж орбітальному ритмі рухаються і супутники Юпітера. Однак п’ять зовнішніх планет у знайденій системі TOI-178 підкоряються правилу 18: 9: 6: 4: 3. Це найдовша резонансна закономірність, яка відома науці на сьогоднішній день.

Поки вчені знайшли тільки п’ять планет системи, проте, вивчаючи резонанс, вони дійшли висновку, що повинна бути і шоста. Дослідники мають намір зафіксувати її в той момент, коли спостереження за системою знову стане доступним.

Відомо, що найшвидша планета системи обертається навколо своєї осі близько двох днів, а сама повільна – приблизно в 10 разів довше.

Радіус найменшої планети дорівнює земній, а найбільшої перевищує радіус Землі в три рази. Маса планет унікальної системи від 1,5 до 30 разів більше земної.

 

 

 

 

 

 

Back to top button