Цікаве

У Римі знайшли священний прикордонний камінь

Подібними двометровими каміннями відзначали померій — священний кордон міста, який, згідно з легендою, проходив по борозні, проораної Ромулом 21 квітня 753 р. до н.е. в день легендарного заснування Риму, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Робітники виявили камінь, коли встановлювали нові каналізаційні труби на площі навколо недавно відреставрованого мавзолею Августа.

До теперішнього часу дійшли лише 10 подібних каменів (їх називають ціппі), причому за 100 років це перша така знахідка. Артефакт повертає нас до легенди про заснування Рима, коли Рем, дратуючи брата, переступив прокреслену тим борозну, яка означала кордон міста, а Ромул розсердився і убив Рема.

Заснування Риму. Фреска Аннібале Карраччі, 1589-1592 рр.

Прикордонні камені відокремлювали Рим від ділянок за міською стіною, де діяли інші закони, наприклад, в місті було заборонено носити зброю. Слово «померій», що позначало кордон, походить від post moerium («за стіною»). Межі ці кілька разів розширювали протягом історії Стародавнього Риму, але право на це мав лише магістрат — посадова особа, яка обирається громадянами для виконання державних функцій. Так, напис на камені свідчить, що його встановили вздовж священної борозни приблизно в 49 році нової ери під час розширення міста імператором Клавдієм.

Бюст імператора Клавдія

Розширення міста включало Марсове поле — мавзолей Августа знаходиться в північній частині цієї ділянки. На час правління Клавдія Марсове поле за міськими стінами було забудовано великими громадськими будівлями, тому його включили в межі Риму, — прокоментував для Live Science професор класичної літератури Ексетерського університету Пітер Уайзман.

Знайдений камінь виставлять в музеї Ара Паціс, побудований у Вівтаря Миру, спорудженого римським сенатом на честь на честь імператора Августа.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button