Цікаве

У Франції знайшли десятки гробниць, яким до 4 тисяч років

У французькій провінції Бретань археологи виявили похоронний комплекс бронзового століття – понад 50 поховань, датованих періодом з 2000 по 1600 рік до нашої ери, повідомляє 1NEWS з посиланням на Апостроф.

Група з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP) Франції почала розкопки на місці майбутнього будівництва в муніципалітеті Плугонвелен, в якому, як уже було відомо, були давні могили. Під час роботи археологи виявили 55 поховань, серед яких – гробниці, дерев’яні гробниці, гробниці з дерев’яними трунами, піраміди з каменів, кам’яні гробниці з кришкою з кам’яних плит і принаймні одне поховання в глечику, ймовірно, немовляти.

Оскільки гробниці чергуються з порожніми просторами, дослідники припускають, що це місце є впорядкованим некрополем, поховання в якому відображають сімейні або громадські зв’язки.

Гробниці перебувають в хорошому стані, аналіз показав, що камені для їх створення були місцевого виробництва. Протягом тисячоліть вміст більшості могил перетворилося в прах. Лише одна з кам’яних гробниць зберегла структурну цілісність, достатню для збереження скелета покійного.

Як встановили вчені, кістки, похованої тут людини, належали дорослій жінці, яка перебувала на правому боці в позі плоду. Перед похованням в кам’яній гробниці її тіло помістили в труну, яка розклалася, але її слід залишився в відбитку, залишеному в шарі затверділого піску.

У більшості могил був виявлений нижній шар морського піску, який населення Бретані бронзового століття, ймовірно, використовувало з ритуальною метою.

Уцілілого похоронного приладдя в гробницях не виявлено, тому встановити хронологію могильника буде складно. Дослідники вивчать розташування і типологію поховань і порівняють їх з іншими некрополями бронзового століття. Залишки скелета жінки також будуть вивчені за допомогою аналізу ДНК і стабільних ізотопів.

 

 

 

 

Back to top button