Цікаве

У Франції вперше у світі провели трансплантацію обох рук і плечей (ВІДЕО)

За словами лікарів, ісландець, якому вперше в світі була зроблена така трансплантація, одужує після операції - через два десятиліття після аварії, у якій він втратив обидві кінцівки

У Франції провели унікальну операцію з трансплантації обох рук і плечей 48-річному громадянину Ісландії.

Операцію провела команда медиків лікарні імені Едуарда Ерріо в Ліоні під керівництвом провідного хірурга Арама Газарян, – інформує 1NEWS.

«Якщо він зможе повернути собі можливість активно згинати лікоть, це змінить його життя», – сказав він.

За словами лікарів, ісландець, якому вперше в світі була зроблена така трансплантація, одужує після операції – через два десятиліття після аварії, у якій він втратив обидві кінцівки.

Чоловік втратив верхні кінцівки у січні 1998 року через інцидент на роботі: стрибок напруги в 11 тисяч вольт обпік електрику руки, він впав з лінії електропередач на землю.

Внаслідок цього Гретаррсон отримав множинні переломи і внутрішні пошкодження, впав у кому на три місяці, під час якої хірурги прийняли рішення ампутувати йому руки.

Після пережитого ісландець переніс депресію, почав вживати наркотики. Через чотири роки, за його словами, «настав день пробудження» і Гретарссон захотів змінити своє життя. Про трансплантацію він мріяв дуже давно, проте на пошуки відповідного донора пішло ще багато років.

Операція тривала понад 14 годин: щоб скоротити час переходу від донора до реципієнта, в ній задіяли чотири хірургічні бригади, всього – близько 50 осіб.

На сьогодні лікарі ще не можуть точно сказати, наскільки повернеться рухливість до 48-річного ісландці після операції, проведеної на початку цього місяця.

«Не можу дочекатися, щоб почати новий спосіб життя. Попереду три роки реабілітації, але я сповнений надій і дуже щасливий», – каже Гретарссон.

Джерело: Укрінформ

Back to top button