Цікаве

Ці помилки роблять всі: фармацевти розповіли, де не можна зберігати ліки

Ці помилки роблять всі: фармацевти розповіли, де не можна зберігати ліки

Після початку повномасштабної війни домашня аптечка українців значно збільшилася, адже багато хто докупив медикаменти «на всі випадки життя». Однак, щоб ліки не зіпсувалися, їх необхідно правильно зберігати.

Якщо виконувати всі рекомендації щодо зберігання, можна зберегти лікувальні властивості медикаментів протягом усього терміну їхньої придатності. В іншому випадку можна отримати алергічну реакцію або сильно отруїтися.

Кімнатна температура або відсутність позначки про температурний режим означає, що ліки краще зберігати при температурі від +15 до +25 °С. «У прохолодному місц» означає температуру від +8 до +15°С.

Фармацевти назвали місця в будинку, де не слід зберігати ліки:

  • Місця із підвищеною вологістю. Для більшості ліків згубна вологість. Тому місця з підвищеною вологістю, включаючи ванну для зберігання препаратів не підходять.
  • Підвіконня. Якщо ви залишите ліки на підвіконні, на них впливатимуть сонячні промені, які негативно позначаться на активності та складі препаратів. Крім того, на підвіконні на ліки впливають зміни вологості та температури повітря.
  • Кухня. На кухні відбуваються часті перепади температури, підвищена вологість та можливий контакт із парами рідин. Тому кухонний ящик – не найкраще місце для аптечки.
  • Приліжкова тумбочка. Це не найвдаліше місце для зберігання ліків у будинку, особливо за наявності дітей або домашніх тварин. Зберігати ліки на тумбі можна лише в окремій коробці з кришкою.
  • Холодильник У холодильнику підвищена вологість. Якщо на етикетці написано, що препарат слід зберігати при кімнатній температурі, засіб у холодильник прибирати не можна.

Також не слід зберігати всі ліки в одній аптечці. Експерти рекомендують розділити препарати за їх призначенням та ретельно стежити за їх термінами. В окремій коробці далеко від дітей краще зберігати антибіотики та сильнодіючі препарати.

Не рекомендується зберігати ліки без пакування. Упаковка захищає ліки проти сонячних променів та вологості, не дає таблеткам розсипатися в аптечці.

Більшість сприймає медичний огляд як щось не важливе і те, що забирає багато часу. Однак таке ставлення до здоров’я може спричинити серйозні проблеми. 

Back to top button