Цікаве

Цей вид горіхів знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Цей вид горіхів знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Про користь різних видів горіхів відомо вже давно, однак у новому дослідження вчені з’ясували, як цей продукт впливає на зменшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Виявилось, що цьому неабияк сприяє вживання саме волоських горіхів. 

Горіхи пов’язані зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних хвороб на 15% та зниженням смертності від них на 23%. Дослідження показують, що вони можуть знижувати рівень холестерину в крові. 

Науковці проаналізували вплив волоських горіхів на серцево-судинні захворювання. Співавтор дослідження Еміліо Рос заявив:

Попередні дослідження показали, що горіхи – і волоські горіхи зокрема – пов’язані зі зниженням частоти хвороб серця та інсульту. Вони змінюють якість частинок ліпопротеїнів низької густини (ЛПНГ)

Для того, щоб з’ясувати вплив горіхів на зміни у рівні всіх ліпопротеїнів крові, вчені проаналізували дані, отримані у дослідженні впливу волоських горіхів на здорове старіння. 

У цьому експерименті спостерігали за 708 людьми віком 63-79 років протягом двох років. Учасники з однієї групи мали додати до свого щоденного раціону пів чашки волоських горіхів (30-60 грамів), а інші харчувалися без них. 

В ході дослідження автори перевірили рівні холестерину та розміри частинок ліпопротеїнів у всіх піддослідних. У людей, які протягом двох років їли більше волоських горіхів, рівень загального холестерину та ліпопротеїнів низької щільності суттєво знизився (на 4,3 та 8,5 мг/дл відповідно). Вживання горіхів вплинуло на зменшення загальної кількості частинок ЛПНП, особливо дрібного розміру.

Також результати показали, що волоські горіхи були пов’язані і зі зниженням ліпропротеїнів середньої щільності. З недавнього часу їх вважають важливим маркером ризику серцево-судинних хвороб. Водночас для чоловіків такий вплив був відчутнішим: у них рівень ЛПНГ у крові знизився майже на 9%, а у жінок – на 2,6%.

Back to top button