Цікаве

Трансплантація органів – вчені змінили групу крові у донорських легень – 1News


Фото з відкритих джерел

Однак поки що технологія працює лише для другої групи крові

У Науково-дослідному інституті лікарні Торонто дослідники змінили ідентичність донорських легенів. Про це повідомляє видання Wired.

Коли легені вперше прибули до лабораторії, вони належали людині з групою крові А, а це означає, що до легеневої тканини та клітин крові були прикріплені певні крихітні маркери, які називають антигенами. Але коли легені залишили лабораторію, ці антигени майже зникли. Усього за годину дослідники ефективно перетворили легені на орган іншої людини.

“Це абсолютно приголомшливо”, — сказав дослідник з лабораторії Cypel.

Цей експеримент є важливим кроком на шляху до того, щоб дати більшій кількості людей доступ до життєво важливих трансплантатів органів. Понад 100 тис. осіб тільки в Сполучених Штатах наразі очікують органів, але найчастіше потребують не можуть отримати допомогу через одну велику проблему: їхня група крові не відповідає наявним органам.

Щоб пересадження органів минуло успішно, донор і реципієнт повинні мати сумісні групи крові, інакше пересаджений орган сприймуть як сторонній “загарбник”. Цей процес може бути смертельно небезпечним.

1News за темою: У Херсоні 27-річному хлопцю пересадили нирки від сестри та мами

Але оскільки у першій групі крові немає антигенів, люди з нею вважаються “універсальними донорами”. Їхня кров та тканини не викличуть імунної реакції у реципієнтів з будь-якою групою крові.

Використовуючи донорські легені, що колись належали людині з другою групою крові, Ванг та Сайпел ввели у тканину невелику дозу певних ферментів. Потім команда провела фарбування антитілами, які помітили антигени, що залишилися, щоб можна було побачити, наскільки успішно спрацювали ферменти. Протягом години понад 90 відсотків антигенів другої групи крові було знищено. Через чотири години це число збільшилося до 97, що формально змінює групу крові цих легень на першу.

Однак поки що технологія працює лише для другої групи крові, у планах створення такої ж технології вже для третьої.

1News за темою: Вперше в Україні одній людині пересадили серце і нирку одночасно

Нагадаємо, раніше група японських дослідників провела перші у світі клінічні випробування з пересадкою клітин, отриманих з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин iPS, для лікування травм спинного мозку.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button