Цікаве

Токсичні відносини: 4 головні ознаки

Карантин – це час випробувань між рідними. Звичайно, краще вирішувати конфлікти мирно і шукати варіанти, які хоча б частково задовольняли обидві сторони. Але для деяких пар карантин, як лакмусовий папірець, виявив усі тріщинки у стосунках. У програмі “Ранок з Україною” психолог розповіла, як розпізнати, зіпсувалися ваші стосунки в умовах стресу на карантині, чи вони завжди були “токсичними”, передає 1News.

Зараження вірусом загрожує фізичному здоров’ю, а токсичні стосунки – психічному. І від них не захистишся рукавичками і маскою. Екстрена самоізоляція загострила конфлікти в парах. І як зрозуміти – ваші взаємини зіпсувалися в умовах карантину чи вони завжди були нездоровими? Виявилося, існує щонайменше чотири ознаки токсичних стосунків.

  • Перший – паразитування

Коли ви відчуваєте себе вдома служницею, а вашого партнера це влаштовує. Він живе в своє задоволення і не збирається нічого міняти. Влаштуйте йому перевірку.

“Скажіть, що від завтра ви збираєтеся обслуговувати тільки себе, протримайтеся в своїй рішучості кілька днів. І вам багато чого стане зрозумілим”, – коментує психолог Наталя Підлісна.

  • Неможливість поговорити про проблеми в парі

“Коли ви намагаєтеся говорити, а людина не хоче розмовляти про проблеми, це говорить про те, що їй не важливий ваш комфорт. Їй комфортно у вашому дискомфорті”, – пояснює фахівець.

Як розпізнати токсичні стосунки

А ви тим часом відчуваєте відчай і безпорадність, адже всі ваші спроби шукати порозуміння ігнорують. І це ще більше отруює.

  • Третя ознака – почуття провини

“Ви кожен день відчуваєте себе виннним в тому, що не змогли створити на карантині хороші умови для людини”, – коментує психолог.

Якщо вам постійно нав’язують почуття провини, ймовірно, так було і раніше. Чи варто далі бути з таким партнером? Адже на те, щоб позбутися почуття провини, можуть піти роки психотерапії.

  • І найгірша, четверта ознака – коли стосунки тримаються на залежності

“Якщо ви залежите від партнера через квартиру або фінансово, і вам ще постійно говорять про це, дорікають в тому, що ви залежні, то це буде тривати і після карантину”, – зазначила Наталія Підлісна.

Такої залежності треба позбутися. Звичайно, це важко в умовах карантину. Але варто хоча б зробити перші кроки: проконсультуйтеся із фахівцем з фінансів або людиною, яка допоможе знайти роботу. Прагніть до фінансової стабільності. Намагайтеся стати самодостатнім і зміцнюйте себе зсередини, тоді жодні токсичні стосунки вас не отруять.

 

Back to top button