Цікаве

Тепла підлога під лінолеум – як встановити та підключити

Завдяки вдосконаленню технології нагрівальних елементів тепер можливо облаштувати електрообігрів підлоги для будь-яких варіантів фінішного покриття для підлоги. У цій статті ми розповімо, як правильно встановити та підключити теплу підлогу під лінолеум.

Потрібно виконати кілька етапів:

1) Складання плану розкладки елементів, що гріють. Вам потрібно підготувати креслення приміщення в комфортному масштабі і відзначити на ньому розташування меблів. Далі окресліть контури вільної зони, роблячи відступ не менше 10 см від стін та зовнішніх меж меблів. Саме тут можна укласти ІЧ теплу підлогу під лінолеум. Кроїти матеріал допускається тільки на всю ширину рулону та з певним кроком. Щоб максимально ефективно використовувати вільну поверхню, можна задіяти плівкову теплу підлогу різної ширини. Єдина умова — його питома потужність на квадратний метр має бути однаковою. Багато виробників пропонують різні типорозміри у рамках однієї серії.

2) Укладання теплоізоляції. Щоб забезпечити рівномірний підйом рівня підлоги, матеріал слід розстелити по всій площі приміщення. Між сусідніми смугами не повинно залишатися проміжків.

3) Укладання інфрачервоної плівки, що гріє. Використовуючи ножиці, розкрийте матеріал на секції потрібного розміру і розмістіть їх встик на теплоізоляційній підкладці в потрібних місцях. Накладення листів один на одного ЗАБОРОНЕНО! Щоб вони залишалися на своєму місці, для фіксації можна застосовувати термостійкий скотч. Слідкуйте, щоб угорі виявився стійкий до механічних навантажень захисний шар.

4) Підключення плівки до проводів за допомогою з’єднувальних кліпс або паяння. Спаяні з’єднання вважаються більш надійними, але тільки якщо їх виконав досвідчений монтажник. Струмопровідний шар дуже тонкий. При перегріві він може відшаруватись. Тому для самостійного монтажу потрібно використовувати спеціальні затискні кліпси: – Зачистіть кінці монтажного дроту приблизно на 18-20 мм від краю від ізоляційної оболонки. Скрутіть очищену жилу і складіть навпіл, щоб збільшити площу зіткнення. – Заведіть підготовлені кінці дроту в спеціальне вушко кліпси і добре обтисніть. – Підготуйте бітумний скотч потрібного розміру. Кожен шматочок стрічки посередині надріжте орієнтовно до центру. – Акуратно за допомогою канцелярського ножа відокремте невелику ділянку захисної плівки над мідною жилою. – У зазор, що утворився, введіть конектор. Одна його частина повинна добре прилягати до мідної жили всередині, а інша — з нижньої сторони плівки. – За допомогою плоскогубців добре затисніть конектор. – Перевірте, чи досить міцним вийшло з’єднання. – Зніміть із заготовки з бітумного скотчу захисну плівку. – Помістіть провід в розріз таким чином, щоб повністю заізолювати зачищену частину дроту. – Добре розгладьте ізоляцію рукою, що вийшла. То ж потрібно зробити для живильної мідної жили з іншого боку плівки. Щоб забезпечити достатній механічний захист бутилової стрічки, можна застосувати спеціальний клейкий термозахист. Незадіяні краї струмопровідних жил у плівці також слід ізолювати бітум-скотчем.

5) Об’єднання всіх смуг в єдину систему та підключення терморегулятора. Окремі ІЧ-секції теплої підлоги під лінолеум з’єднуються між собою паралельно. При складанні схеми слід підібрати варіант з мінімальним перетином жил, що підводять, так як в таких місцях потрібно створювати пази в термоізоляції. Підійде схема із зустрічним розташуванням контактів. Висновки для підключення терморегулятора обов’язково обтискаються гільзами з ізольованим фланцем. Тепер потрібно підготувати ложе під термодатчик. Воно має бути достатньою глибини і розташовується поруч із терморегулятором. Під сам чутливий елемент потрібно укласти термозахист, щоб запобігти механічному пошкодженню. Про всяк випадок краще помістити відразу пару датчиків, щоб у разі поломки не розбирати теплий лінолеум. Зверху вони фіксуються термостійким монтажним скотчем. Щоб виключити зміщення дроту, під ним, а також сполучними кліпсами видаляється термоізолюючий шар. жолоби, що утворилися, проклеюються монтажною клейкою стрічкою.

Після укладання кабелю він зверху ще раз проклеюється скотчем.

6) Тестування. Увімкніть систему в мережу і перевірте: чи всі секції нагріваються, чи правильно вимірює температуру терморегулятор. Після успішного прогону можна завершувати укладання електричної теплої підлоги під лінолеум.

7) Якщо потрібно, укладання шару заземлення. Кожна смуга з’єднується проводом із заземленням. Між собою окремі частини контактують за допомогою шматків такого самого матеріалу, розміщеного під ними в нахлест. Фіксація виконується скотчем.

8) Укладання захисного матеріалу. І ДВП, і спеціальна підкладка також розстилаються по всій площі приміщення.

9) Укладання лінолеуму або ковроліну. Фінішне покриття для підлоги укладається без клею. При підрізанні будьте гранично обережні і використовуйте захисні підкладки, що переміщаються.

10) Встановлення та налаштування терморегулятора. Під нього необхідно підвести виділену лінію електроживлення, призначену тільки для електрообігріву, і прорізати стандартною коронкою посадкове місце на зручній вам висоті. Зазвичай, це 0,9-1,5 м від підлоги. Для підключення та налаштування використовуйте інструкцію.

При виконанні всіх етапів важливо дотримуватися інструкцій та застосовувати правильні матеріали. Коректно виконана установка забезпечить ефективне та безпечне функціонування системи електрообігріву.

Джерело: https://teplapidlogavsim.com/tepla-pidloga-pid-laminat-kovrolin-linoleum

 

Back to top button