Цікаве

Святвечір в Україні 2022: як святкують та які правила

Напередодні Різдва, в четвер, 6 січня в Україні відзначають Святий вечір (Святвечір). Він також відомий під назвою Навечір’я Різдва Христового.

Це останній день Різдвяного посту: на вечерю подають 12 пісних страв, а вранці сім’ї зустрічають світле свято Різдва. 1News розповідає, що можна і що не можна робити в Святий вечір.

Що потрібно зробити в Святвечір

Вечір Різдва заведено відзначати вдома або в церкві. Удень 6 січня господині роблять прибирання та готують святкові страви – всі роботи мають бути завершеними до сходу першої зірки. До цього моменту також не можна їсти – легкий перекус дозволено лише дітям.

Увечері сім’ї сідають за вечерю з 12 пісних страв. Обов’язковими вважаються кутя, узвар, а також вареники з грибами чи капустою. Також до столу смажать картоплю, варять пісний борщ або грибний суп, тушкують капусту та голубці з крупою. Дозволені й страви із риби.

Святвечір – останній день Різдвяного посту

Починають вечерю з сімейної молитви. Першою зі страв куштують кутю; на стіл також ставлять тарілки для померлих близьких та тих, хто відсутній у свято. Біля ікон ставлять дідуха – різдвяну прикрасу зі снопа, символ щастя та достатку. Залежно від регіону, його спалюють наступного дня, на Водохреще чи навесні.

Опівночі 6 січня в храмах звершується богослужіння. Його за традицією відвідують усією сім’єю. Діти та підлітки 7 січня (у деяких регіонах вже 6-го) колядують та носять вечерю хрещеним.

6 січня в Україні відзначають Святий вечір

 

Що не можна робити в Святвечір

Згідно з встановленими традиціями, у Святий вечір не можна займатися роботою по дому та рукоділлям, лаятися, підвищувати голос, злословити, ображати тварин.

Також поганою прикметою вважається неохайно виглядати, вдягати старий одяг або речі чорного кольору, а також спізнюватися на вечерю – інакше можна весь рік пробути далеко від рідних.

Джерело: Обозреватель

Back to top button