Цікаве

Покрова Пресвятої Богородиці 2021: історія та заборони свята

У четвер, 14 жовтня, православні в Україні відзначатимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Це велике християнське свято, присвячене спогаду про явлення Божої Матері в Константинополі на початку десятого століття.

На Покрову віряни відвідують церковну службу та моляться про своїх близьких, а самотні просять Діву Марію про кохання та заміжжя.Про головні традиції та заборони свята розповідає 1News.

Що святкують на Покрову Пресвятої Богородиці – історія

Подія, покладена в основу свята, описується в житії святого Андрія Юродивого. У десятому столітті Константинополь опинився в оточенні ворожих військ і люди зібралися у Влахернському храмі, щоб разом помолитися Божій Матері про порятунок.

Під час всеношної Андрій Юродивий та його учень блаженний Єпіфаній побачили високо в повітрі Богородицю, по обидва боки її підтримували пророк Іоанн Предтеча та апостол Іоанн Богослов.Поруч також було безліч святих у білих шатах, які співали духовні піснеспіви.

Покров Пресвятої Богородиці святкують щорічно 14 жовтня

Помолившись “Синові своєму і Богові нашому” і зупинившись перед вівтарем, Діва Марія зняла з голови сяючий омофор і простягнула його над людьми, що молилися. Через деякий час Божа Матір пішла, залишивши свою благодать. Наступного дня загарбники залишили місто.

Відомо, що запорізькі козаки з великою пошаною ставилися до Божої Матері та, зокрема, до свята Покрови. На честь останньої в Запорізькій Січі вони збудували церкву, а 14 жовтня обирали гетьмана. У народі свято прозвали Козацька Покрова.

Традиції на Покрову Пресвятої Богородиці

У свято віряни відвідують святкове богослужіння в церкві, яке подібне до Богородичних двунадесятих свят. У Божої Матері просять здоров’я та сил, а самотні дівчата – щастя в коханні та швидкого заміжжя.

До святкового столу в старовину традиційно подавали млинці й випічку з калиною. Також існував звичай спалювати старий одяг, щоб захиститися від бід і хвороб.

Покрова Пресвятої Богородиці вважається гарним днем для одруження – весілля, зігране сьогодні, обіцяє міцний і щасливий союз.

На Покрову Пресвятої Богородиці віряни відвідують святкове богослужіння в церкві

 

Що не можна робити на Покрову Пресвятої Богородиці

  • Прибирати, прати, працювати фізично, займатися рукоділлям.
  • Злословити і лаятися з оточенням, відмовляти в допомозі.
  • Зловживати алкоголем.
  • Згідно з повір’ям, також у це свято забороняється брати гроші в борг, відмовляти гостям і сватам (до самотності).

 

Покров Пресвятої Богородиці вважається хорошим днем для одруження

 

Прикмети на Покров Пресвятої Богородиці

  • Вітер зі сходу – до холодної зими.
  • Сніг ще не випав – його не буде до Різдва.
  • Сильний вітер – весна вітряна буде.

Джерело: Обозреватель

Back to top button