Цікаве

Створено пробіотик, який руйнує захисну оболонку ракових клітин

Група дослідників з Університету Цинциннаті розробила пробіотик, здатний проникати у злоякісні ракові пухлини та знищувати їх зсередини, пише 1news з посиланням на Главком.

Для цього вчені модифікували штам кишкової палички Nissle. На відміну від інших видів він нешкідливий для людини і захищає від патологічних штамів E-Coli. Завдяки новій технології на зовнішній оболонці бактерії утворюються бульбашки, в яких знаходяться протеїни та ензими. Вони руйнують позаклітинний матрикс ракових клітин. Пройшовши через оболонку, бактерії потім несуть ензими вглиб пухлини.

Позаклітинний матрикс ракових утворень складається з колагену та гіалуронової кислоти. Через це антитілам та імунним клітинам складніше дістатися до пухлини.

Нова бактерія пристосована до життя в імунодефіцитних тканинах із нестачею кисню. Саме такі зустрічаються у ракових утвореннях. Вчені сподіваються, що їх розробку можна незабаром використовувати проти пухлин у ротовій порожнині та на шкірі. Також вони впевнені, що за допомогою бактерії можна буде перейти від комплексного лікування раку на монотерапію, тобто застосування одного препарату.

 

 

 

 

 

 

Back to top button