Цікаве

Стрес провокує набор зайвих кілограмів

Найчастіше люди, які дотримуються правильного режиму харчування, стикаються з тим, що, незважаючи на всі зусилля, вони продовжують набирати вагу, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Ні зменшення калорій, ні підвищене вживання води, ні фізичні вправи не допомагають повернути процес назад. Фахівці кажуть, що виною всьому може стати стан хронічного стресу. У нашому організмі діють два типи нервової системи: парасимпатична, яка відповідає за спокій і розслаблення, і симпатична, яка включає так званий режим «бий і біжи». Все це закладено в нас еволюцією, завдяки цьому людина стала тим, хто вона є.

Але в сучасному світі все змінилося. І тепер ми знаходимося в стресовому режимі «бий і біжи» практично постійно, тільки ось ми нікуди не біжимо, небезпека нам при цьому не загрожує. Ми просто сидимо на стільці і нервуємо. Але симпатична нервова система цього не знає, вона вводить нас в стан «бойової готовності», підвищує рівень «гормону стресу» кортизолу і уповільнює всі інші системи організму, включаючи метаболічну. Тобто процес засвоєння їжі припиняється, калорії просто йдуть в жирові депо, на чорний день.

У разі короткочасного сплеску кортизолу, ми отримуємо приплив енергії, ми готові діяти. Однак хронічне перебування в такому стані призводить до набору ваги. Оскільки, крім іншого, ми відчуваємо потребу поповнювати запаси енергії за допомогою жирної і солодкої їжі, тобто тієї, з який найлегше отримати калорії.

Щоб уникнути цього, необхідно навчитися розслаблятися: медитація, йога, навіть проста прогулянка можуть допомогти в цьому, якщо здійснювати їх регулярно. Здоровий сон також допомагає знижувати рівень гормону стресу і приводить організм в спокійний стан. Крім того, медики рекомендують відмовитися від перегляду екранів телевізорів, комп’ютерів і смартфонів перед сном, щоб синє світіння від них не заважало природним циркадним ритмів організму. Все це дозволить ефективніше управляти своїм гормональним фоном, і швидше досягати успішних результатів за допомогою правильного харчування.

 

 

 

 

 

Back to top button