Цікаве

Стали відомі переможці конкурсу World Press Photo 2022

Стали відомі переможці конкурсу World Press Photo 2022

Фото: worldpressphoto.org

Фотографія року – робота фотографа Ембер Бракен

Цього року на конкурс World Press Photo надійшло 64823 знімки від 4066 фотографів із 130 країн світу.


Оголошено лауреатів престижного конкурсу World Press Photo 2022. Список переможців з’явився на офіційному сайті у четвер, 7 квітня.


Зазначається, що всі знімки не старші за три роки.


У категорії Фотографія року перемогла робота фотографа Ембер Бракен. На ній представлені червоні сукні, що майорять на дерев’яних хрестах уздовж дороги. Фото зроблено на згадку про дітей, які померли в колишній резидентській школі для дітей індіанців у канадській провінції Британська Колумбія.


Зокрема, у травні минулого року у місті Камлупс на території колишнього інтернату Kamloops Residential School, який існував з 1890 по 1978 рік та був свого роду табором для перевиховання представників корінних народів, було виявлено безіменне місце поховання 215 дітей.


Журі назвало цей кадр як “тихий момент глобального визнання історії колонізації, як у Канаді, так і у світі”.


У категорії Історія року у конкурсі перемогли роботи серії Рятуючи ліс вогнем австралійського фотографа Метью Ебботт. Він задокументував руйнівні лісові пожежі в Австралії – Сіднеї, спровоковані рекордними температурами, посухою та ураганами.


Крім того, Еббот привертає увагу до досвіду австралійських аборигенів. Протягом десятків тисяч років вони займалися так званим культурним випалюванням – систематично використовували вогонь для розчищення підліску та створення зон, комфортних для проживання невеликих тварин, якими харчувалися люди. Проте водночас ця практика могла зменшувати ризики великих лісових пожеж.


У категорії Довгостроковий проект лауреатом став фотограф Лало де Альмейда, який підкорив журі знімками тропічних лісів Амазонії під назвою Амазонія як антиутопія або Амазонська дистопія.


Зазначається, що у низовині Амазонії мешкає понад 350 різних груп корінних народів. Вони живуть під загрозою через вирубку тропічних лісів.


У новій категорії Відкритий формат із проектом під назвою Кров – це насіння перемогла американський фотограф Ісадора Ромеро. Її знімки розповідають історію сім’ї із села предків. Дідусь і прабабуся були зберігачами насіння картоплі, але з усієї різноманітності сортів збереглося лише два. Фотограф ставить риторичне запитання: Яку пам’ять зберігає насіння? Таке риторичне питання ставить фотограф. У її проекті є як фотографії, так і відео.


Серед іншого журі відзначило роботи репортерів в Україні, Афганістані та Латинській Америці.


Нагадаємо, торік переможцем цього конкурсу став данський фотограф Мадс Ніссен за знімок Перші обійми.


Литовські художниці створили “кривавий” ставок біля посольства РФ у Вільнюсі



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button