Цікаве

Справа канських підлітків – У Росії 16-річному хлопцю дали п’ять років колонії за підрив будівлі ФСБ у компʼютерній грі Minecraft – 1News

Підлітку висунули звинувачення за статтею про створення терористичного співтовариства і проходження терористичного навчання


Фото з відкритих джерел

У Росії суд засудив до п’яти років колонії 16-річного школяра з Канська Микиту Уварова у справі про проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності. Про це повідомляє “Новая газета”.

Як стверджує слідство, з жовтня 2019 по червень 2020 року Уваров та два інші підлітки “об’єдналися в групу для подальшого спільного провадження терористичної діяльності”. Школярі нібито самостійно проходили навчання з виготовлення вибухових речовин, а потім відпрацьовували їхнє застосування на практиці у занедбаних будинках, на пустирях та недобудовах. 

У червні 2020 року правоохоронці затримали трьох тоді 14-річних підлітків разом із Уваровим за розклеювання листівок із Азатом Міфтаховим – аспірантом Московського державного університету, який у 2021 році був засуджений до шести років колонії нібито за виготовлення вибухового пристрою.

1News за темою: У Сомалі терорист-смертник підірвав себе, п’ятеро людей загинули

У телефонах підлітків знайшли листування, в якому вони обговорювали ідею підірвати будівлю ФСБ у грі Minecraft, критикували російську владу і фільмували, як підривають петарди і розпалюють багаття в закинутих будівлях.

Всім трьом школярам у підсумку висунули статтю про створення терористичного співтовариства і проходження терористичного навчання (205.4 і 205.3 КК РФ), а Уваров у справі був виставлений як організатор цього осередку.

Прокуратура просила суд призначити Уварову дев’ять років позбавлення волі, а його друзям – шість із половиною років і шість років та п’ять місяців виховної колонії.

Зрештою суд визнав Уварова винним у “підготовці до терористичної діяльності” та засудив до 5 років колонії, а також призначив штраф у розмірі 30 тисяч рублів. Двох інших фігурантів справи звільнили від кримінальної відповідальності за статтею 205.3 КК (Проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності) та призначили 3 та 4 роки умовно.

Нагадаємо, нещодавно у Києві затримали місцевого жителя, який виявився завербованим агентом білоруських спецслужб. Він збирав інформацію про українських військових із прикордонних районів, готував теракт і організовував незаконні мітинги біля зарубіжних диппредставництв. 


Джерело

Back to top button