Цікаве

Сьогодні SpaceX проведе чергове випробування прототипу космічного корабля Starship

Черговий прототип американського космічного корабля Starship, що розробляється для пілотованих польотів на Місяць і Марс, у понеділок буде запущений у випробувальний суборбітальний політ, повідомляє 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Старт очікується після полудня за часом Східного узбережжя США (ввечері за київським часом).

Минулої п’ятниці були проведені чергові статичні вогневі випробування двигунів корабля Starship SN11 (одинадцятого серійного випробувального апарату).

Корабель був встановлений на стартовому майданчику полігону компанії в Бока-Чіка на південному сході штату Техас майже три тижні тому.

У рамках випробування корабель повинен вийти на висоту приблизно 10 км із наступним відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення в вертикальне положення і м’якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ триватиме близько шести з половиною хвилин.

4 березня прототип космічного корабля Starship SN10 після випробувального суборбітального польоту і успішної вертикальної посадки через сім хвилин вибухнув на землі через отримані ушкодження під час приземлення.

“Двигун SN10 мав низьку тягу через (імовірно) часткове потрапляння гелію з паливного бака. Удар на швидкості 10 м/с пошкодив опори і частину “спідниці” (корпусу)”, – йшлося в повідомленні засновника SpaceX Ілона Маска в Twitter.

Корабель повторив програму випробування прототипів Starship SN8 і SN9, які після суборбітального польоту розбилися під час посадки. У першому випадку причиною став низький тиск у паливному напірному баку для погашення швидкості одного з двигунів, у другому – один із двигунів не запустився для виконання завершального маневру перед посадкою.

Starship об’єднує в собі дві функції – другого ступеня, використовуваного для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі, і багаторазового космічного апарату, здатного злітати, виконувати політ у космічному просторі і здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У майбутньому цей корабель багаторазового використання планується запускати для виконання далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, здатною виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Вона також стане багаторазовою системою, яка використовується як прискорювач тільки для зльоту з Землі.

Нині SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою Маска, повинен здійснити випробувальний запуск у найближчі кілька місяців. У SpaceX розраховують провести повноцінний орбітальний запуск Starship з носієм у безпілотному режимі вже цього року.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 людей.

На початку грудня минулого року Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже у 2026 році.

Перше випробування прототипу багаторазового корабля Starship, який піднімався на висоту 150 м, було проведено 3 вересня 2020 року.

 

 

 

Back to top button