Цікаве

Собор Іоанна Предтечі 2022: історія та заборони свята

У четвер, 20 січня наступного дня після Хрещення Господнього православні в Україні та інших країнах відзначають Собор Іоанна Предтечі – свято, присвячене пророку Іоанну Хрестителю.

Саме пророк Предтеча хрестив Ісуса Христа в річці Йордан. 1News розповідає про головні традиції та заборони свята.

Хто такий Іоанн Предтеча

Іоанн Хреститель – один з найшанованіших святих у християнстві. Багато років він жив у пустелі, харчуючись одним медом та комахами. Пізніше він почав проповідувати покаяння і передбачив пришестя Спасителя. Саме пророк Предтеча провів обряд хрещення Ісуса Христа.

20 січня, наступного дня після Водохреща віряни прославляють Івана Хрестителя і відвідують церковну службу на його честь. Слово “собор” у назві свята означає, що цього дня народ збирається в храмі на богослужіння на честь святого пророка Предтечі.

Іоанн Хреститель – один з найшанованіших святих у християнстві

Що потрібно зробити в Собор Іоанна Предтечі

Віряни 20 січня намагаються побувати на ранковій службі в церкві та помолитися святому Іоанну Предтечі. З цього дня починається “м’ясоїд” – час весіль та гулянь, а саме свято вважається щасливим для одруження.

За прикметою, вранці в Собор Іоанна Предтечі слід натще випити склянку йорданської води. Вважається, що вона здатна зміцнити духовне та фізичне здоров’я та захистити від головного болю.

Молитва на Новий рік 2022

Що не можна робити в Собор Іоанна Предтечі

Згідно з народними повір’ями, у свято не можна приймати подарунки від незнайомих людей, прати, вмиватися, різати свійську птицю та худобу, а також вишивати білими нитками.

Джерело: Обозреватель

Back to top button