Цікаве

Скільки часу на день займатися спортом, щоб зменшити ризик розвитку Альцгеймера

Скільки часу на день займатися спортом, щоб зменшити ризик розвитку Альцгеймера

Дослідники з університету Отаго встановили, що енергійні фізичні вправи щодня допоможуть у профілактиці захворювання

Такі захворювання, як Альцгеймер та Паркінсон лякають людей, тому вчені перебувають у постійному пошуку ефективних немедикаментозних засобів для профілактики цих хвороб. Науковці встановили, що допомогти може коротке, але інтенсивне фізичне тренування щодня. 

У мозку є спеціалізований білок, який називається нейротрофічним фактором мозку (BDNF). Він стимулює та підтримує розвиток нейронів та відіграє головну роль у здатності мозку формувати нові зв’язки. Досліди на тваринах довели, що підвищений вміст BDNF у мозку покращує пам’ять, навчання та когнітивні здібності. Відомо, що збільшити рівень BDNF можна завдяки фізичним вправам та інтервальному голодуванню.

Дослідники з Університету Отаго (Нова Зеландія) створили експеримент у якому взяли участь 12 здорових людей, віком від 18 до 56 років. Дослідження відбувалося у три етапи: 20-годинне голодування, півтори години фізичного тренування низької інтенсивності та шість хвилин енергійного тренування на велотренажері. Кожного разу в учасників брали зразки крові для вимірювання концентрації BDNF.

Експеримент показав, що після 20-годинного голодування видимого ефекту не спостерігалося, півторагодинне тренування у спокійному темпі збільшило вміст потрібного білка на незначну кількість, а всього шість хвилин активних фізичних навантажень підвищили концентрацію BDNF майже в п’ять разів.

Вчені припускають, що такий результат пов’язаний з «перемиканням» нашого мозку на додаткові джерела енергії та викликаним навантаженням підвищенням кількості тромбоцитів – клітин крові, що містять велику кількість BDNF.

Надалі дослідники планують продовжити експеримент збільшивши час голодування та інтенсивних тренувань.

Back to top button