Цікаве

Шланги для поливу: все про матеріали та експлуатацію*

Необхідний атрибут будь-якого садівника або городника — поливальний шланг. Він може відрізнятися матеріалом і конфігурацією.

Матеріал виготовлення

  • Гумові — міцні, еластичні і стійкі до впливу ультрафіолету. Витримують температурні перепади від –30 до 90°C. Зберігати можна в прохолодному, неопалюваному приміщенні. Плюс — бюджетна вартість. Але не варто застосовувати такий шланг для транспортування питної води через токсичність матеріалу.
  • Силіконові — трохи дешевші за гумові шланги, легші по вазі та нетоксичні для постачання питної води. Витримують температурний режим в діапазоні від –20 до 40°C. Не рекомендується зберігати в сонячному місці через те, що стінки виробу можуть розширитися.
  • ПВХ — легкий та демократичний по вартості варіант. Слід одразу відфільтрувати собі моделі, які складаються з декількох шарів (один з яких може бути харчовим), адже одношарові швидко зношуються, прослужать максимум рік. Не можна зберігати на морозі, інакше матеріал стане непридатним.
  • Термопластові — найнадійніший варіант для будь-якого городнього використання, але й найдорожчий за вартістю. Можна зберігати за температури від –50 до 90°C, стійкий до морозів і сонячних променів, хімічних речовин. Термін «життя» таких виробів сягає до 15 років.

Купити поливальний шланг іноді буває не так просто, адже асортимент продукції вражає. Тому розглянемо критерії ще докладніше.

За типом конфігурації

  • Одношарові — використовуються переважно для переливу рідини з однієї ємності в іншу.
  • Багатошарові — на відміну від одношарових помітно стійкіші до морозів й ультрафіолету, тиску та мають підвищену стійкість, гнучкість. На сайті https://skvagina.com.ua/truby-pe/polivochnyj-shlang/ можна підібрати варіант для щоденного поливу.
  • Армовані — мають конструкцію за типом матрьошки, де внутрішній шар схильний до підвищеного розтягування, а зовнішній, що складається зі сплетених нейлонових ниток, його обмежує. Підходять для поливу під тривалим тиском.
  • Такі, що розтягуються або спіральні — використовуються для локального поливу культур на обмежених садових ділянках.
  • Гофровані — легкі, гнучкі й міцні, верхній шар зміцнює виріб. Ці якості роблять їх універсальними.

Корисна порада: ще трохи про діаметр

Чим далі місце поливу — тим менше має бути діаметр шланга. Універсальним вважається розмір ½ дюйма та варіанти не довше 20 м, інакше можливе зниження швидкості подачі рідини всередині виробу. Не рекомендується обирати більший розмір «про запас», адже це може послабити доступ води.

*на правах реклами

Back to top button