Цікаве

Що робити, якщо вашу дитину вигнали з уроку в школі?

Чи можуть дитину вигнати з уроку? Таким питанням час від часу задаються батьки у різноманітних соціальних мережах і пабліках, присвячених навчальному процесу в Україні. У Facebook-спільноті «БАТЬКИ SOS» експерти розповіли юридичні аспекти потенційно можливої ситуації, повідомляє 1News.

Вчитель може вигнати школяра з уроку?

Якщо говорити коротко, то – ні. Адже частини 1 та 9 статті 3 “Право на освіту” Закону України “Про освіту” визначають наступне:

Кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України

Право на освіту не може бути обмежене законом

Крім того, згідно з частиною 4 статті 7 “Заборона дискримінації у сфері загальної середньої освіти” Закону України “Про повну загальну середню освіту” учасники освітнього процесу не повинні зазнавати жодних форм дискримінації, зокрема мати будь-які обмеження в освітньому процесі або у праві брати участь у заходах, що проводяться в закладі освіти, у тому числі на підставі надання чи ненадання благодійної допомоги закладу освіти.

Таким чином, будь-які обмеження щодо участі учня в освітньому процесі є неприпустимими.

Що робити, коли таке сталося?

Спеціалісти радять: якщо ви дізналися, що вашу дитину вигнали з уроку, перш за все необхідно повідомити керівнику закладу освіти про такий випадок.

Потім варто ініціювати розгляд питання про притягнення педагогічного працівника до дисциплінарної відповідальності.

А якщо дитину взагалі не пустили на урок?

Якщо відбувається порушення права дитини на освіту, батьки можуть звернутися зі скаргою до директора школи та/або до органів управління освітою, яким підпорядковується заклад освіти.

У разі підтвердження порушення права на освіту на винних осіб закладу можуть бути накладені дисциплінарні стягнення аж до звільнення.

Додамо, що попри те, що Президент України підписав закон про скачування шкільної форми в освітніх закладах, адміністрації деяких шкіл все ще вимагають одягати дитину в певний одяг – біла сорочка, сарафани для дівчат та чорні штани і краватки для хлопців.

Співголова Громадського об’єднання «БАТЬКИ SOS» Олена Бондаренко також прокоментувала ситуацію, коли дитину можуть не пустити на навчання через невідповідність її одягу рекомендаціям адміністрації школи.

«Указ президента, на який посилались освітяни, вимагаючи шкільну форму, вже скасований, тому підстав її вимагати у закладів освіти немає. А статути шкіл, де вони часто прописують вимогу шкільної форми, не можуть суперечити чинному законодавству, звужувати права громадян, — стверджує Олена Бондаренко. — І якщо дитину вигнали з класу за відсутність форми — це порушення її права на освіту. Щоправда, це стосується комунальних закладів освіти. У приватних школах дещо інакше, тому що там батьки підписують договір, в якому погоджуються на особливі умови: додаткові заняття, вимоги до їхньої дитини, підстави, на яких дитина може бути виключена з закладу освіти, тощо. Тому ці школи можуть вимагати носіння форми, це прописується у договорах, і батьки або погоджуються, або не погоджуються й шукають інший заклад».

Раніше 1News писало про те, що в Офісі Президента також окремо коментували питання того, що вимагати від дитини вдягатися у шкільну форму ніхто не має права.

За матеріалами “РБК-Україна” та Факти.

Back to top button