Цікаве

Що робити, коли заздриш: поради психолога

Зізнаємося, як часто ми заздримо підвищенню партнера, гарним грудям подруги або фінансовій успішності колег. Топ-психолог і коуч Олена Адамова в постійній рубриці “Жити легко з Адамовою” відповіла на часте запитання, в програмі “Ранок з Україною“, передає 1News.

Експерт розповіла, чи варто боротися із заздрістю і чи можна її використати на свою користь.

Якою буває заздрість

За словами психолога, заздрість буває конструктивною та деструктивною. Конструктивна – дуже корисна, за її допомогою людина може отримати чесні відповіді на запитання:

  • Ким я хочу стати?
  • Що хочу отримати з того, що має інший?
  • Навіщо мені блага чи вміння, якими володіють інші?

Заздрість – це добре та ресурсно, але тільки в тому випадку, якщо вона нас не руйнує. Руйнує людей саме деструктивна заздрість. Це коли виникають думки на кшталт: “Я не хочу, щоб у людини було те, чого я не маю”. А конструктивна виглядає приблизно так – “Цікаво, яким чином людина досягла цього? Що мені потрібно розвивати, щоб це отримати? – коментує Олена Адамова.

Як отримати користь від почуття заздрості

Психолог рекомендує дотримуватися всього кількох порад:

перетворити об’єкт заздрості на мету. Подумайте, як ви можете отримати подібне, що для цього зробити, які навички та вміння покращити;

замість того, щоб акцентувати увагу на чиємусь житті, запитайте себе – чого вам не вистачає.

Заздрість це дуже крутий маркер, який не можна ігнорувати. Він підкреслює ваші незакриті потреби та невдоволення життям: чого не вистачає, що хотіли б покращити, а що прибрати зі свого життя. І лише потім у розкритий простір мрій та бажань запустити блага, які хочете мати, – радить експерт.

L;

Back to top button