Цікаве

“Щастя не в грошах”: вчені спростували цей міф

Фразу про те, що щастя не в грошах, ми чуємо часто. Але виявляється, це не зовсім правда, і зв’язок між доходами і щастям зміцнювався протягом довгого часу. Це з’ясували вчені, повідомляє 1News.

Дослідники використовували дані Загальнонаціонального соціального опитування, в якому взяли участь 44 198 американців віком 30 років і старше. Науковий матеріал збирали з 1972 по 2016 рік.

Згідно з їхніми даними, найбільший стрибок у цій справі стався в 1970-х роках, і тривала ця динаміка до 2010 року. За словами дослідників, саме в цей досить великий проміжок часу стало помітно, що зв’язок між соціально-економічним статусом (включаючи дохід, професійний престиж, освіту) і рівнем щастя існує.

Вчені відзначили, що зв’язок між доходом і щастям був лінійним, без звуження на більш високих рівнях доходу.

Що важливо для щастя людини

Примітно, що за останні десятиліття відмінності між класами людей стосуються не тільки матеріальної сторони, але і щастя від фінансового успіху, прокоментував провідний автор дослідження, професор психології Державного університету Сан-Дієго Джин Твендж.

За його словами, проведене дослідження показує, що кількість щасливих людей з невеликим доходом різко зменшилася за останні 45 років. При цьому люди з високим доходом відчувають себе більш щасливими, ніж їхні менш успішні колеги.

Джерело: журнал Emotion

Back to top button