Цікаве

Розвиток аутизму пов’язали з активацією давнього вірусу

Розвиток аутизму пов’язали з активацією давнього вірусу

Японські вчені виявили раніше невідому причину розвитку аутизму в дітей віком. Дослідження показало, що захворювання може бути пов’язане із давнім вірусом.

Вчені провели серію експериментів із лабораторними мишами. Вони використовували штучно виведену популяцію BTBR/J, створену вивчення природного початку аутизму. У таких гризунів спостерігалися порушення у вигляді дефектів мозолистого тіла, що з’єднує ліву та праву півкулі мозку, та надмірної передачі сигналів імунної системи. Також вони відзначали поведінкові аномалії, причини розвитку яких залишалися невідомими.

Автори наукової роботи порівняли мишей BTBR/J із спорідненою популяцією BTBR/R та зі звичайними мишами (В6), провівши МРТ-сканування мозку та генетичні аналізи. Виявилося, що миші з ознаками аутизму значно підвищено рівень ендогенних ретровірусів (ERV).

Вчені зробили висновок, що активація ретровіруса робить плід більш вразливим для аутизму. Вірус може викликати аномалії у структурі ДНК, внаслідок чого виникають відмінності у поведінці та структурі мозку. Новий метод лікування аутизму може бути спрямований на пригнічення ERV активації.

Вчені також зазначили, що миші з різних популяцій виявляли різні аутистичні риси: так, миші BTBR/R були менш тривожні, але мали більш виражений соціальний дефіцит, ніж їхні побратими.

«Необхідно класифікувати підтипи аутизму відповідно до механізму їх виникнення, що є життєво важливим першим кроком на шляху до відкриття нових шляхів лікування», — наголосили автори.

Back to top button