Цікаве

Розширення БРІКС та світова економіка — коротка аналітика

Останнім часом експерти стверджують, що розширення БРІКС може суттєво змінити світову економіку. Ще 6 нових країн доєдналися до БРІКС, щоб гучно заявити про свою присутність на світовій економічній арені. Однак, такі події можуть мати наслідки стосовно досягнення цілей сталого розвитку. Слід зазначити, що на нещодавньому Саміті БРІКС, який проходив в Південно-Африканській Республіці, було прийнято кілька дійсно несподіваних рішень щодо розширення БРІКС. У склад економічної групи БРІКС входять: Індія, Бразилія, Росія, Китай та Південно-Африканська Республіка.

Необхідне торговельне партнерство

БРІКС, спочатку бувши об’єднанням країн, які не мали чіткої спільної мети та стикалися зі складнощами у внутрішньому співробітництві, почав привертати до себе нових учасників. Так само на труднощі натрапляють будь-які нові проєкти, у тому числі й ті, що належать до сфери розваг, наприклад поява нових слотів, у тому числі й aztec gold. Крім тих країн, які вже отримали схвалення на вступ, понад 40 інших країн виявили бажання приєднатися до цього торговельного блоку.

Створення БРІКС у 2001 році не викликало особливого хвилювання на Заході. З того часу об’єднання не суттєво вплинуло на світову торгівлю, але в ньому була створена нова організація — Новий банк розвитку. До факторів, які не дозволили торговельному об’єднанню стати поважним гравцем на світовій економічній арені відносяться:

  • відсутність явної мети та координації;
  • відчутні відмінності в політичних інтересах, виробничих стандартах, валютах.

Країни “Великої Сімки” (сім найбільших країн з розвинутою економікою за ВВП: Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, США та Велика Британія) не завжди ставили інтереси цієї групи високо. Однак останнім часом геополітика все більше впливає на економічні зв’язки, як вважають експерти.

Процес розширення БРІКС

Розширення БРІКС відкриває нові можливості для цієї групи у сферах, таких як:

  • боротьба зі змінами клімату;
  • контроль над глобальними фінансовими системами.

Для нових учасників це може бути способом диверсифікувати власні бізнес-можливості і стати менше залежними від заходу та його регуляцій, завдяки обіцянкам вигідних умов торгівлі між членами та іншими стимулами для збільшення обсягів торгівлі та транскордонних інвестицій.

На долю поточних членів блоку припадає близько 42% населення Землі та понад 27 трлн доларів обсягу накопиченого валового внутрішнього продукту. Частка БРІКС у світовому ВВП за паритетом покупців складає понад 36%, навіть перевищуючи частку “Великої Сімки”.

Щодо змін у цілях стійкого розвитку слід зазначити наступне. Безумовно, нову групу важко ігнорувати, оскільки її члени:

  • становлять 45% світового видобутку нафти;
  • володіють значними запасами залізної руди, вугілля та бокситів;
  • грають ключову роль у світовому сільському господарстві.

Тому розвинуті країни, включаючи держави G7, значною мірою залежать від торгівлі з ними, а також від координації заходів щодо таких питань, як зміна клімату та екологія. 

Back to top button