Цікаве

Ранні ознаки деменції: шість змін, на які слід звернути увагу

Найбільш ефективним способом загальмувати деменцію є її рання діагностика і лікування.

Рання стадія деменції триває в середньому близько двох років, але виявити недоумство на даному етапі непросто – його симптоми часто не сприймаються як сигнали захворювання мозку. Тим часом, якщо патологія діагностується без запізнення і людина проходить терапію, це дозволяє призупинити руйнівний для мозку і ЦНС процес хвороби, уповільнити її перебіг. Суспільство Альцгеймера рекомендує звертати увагу на кілька змін в стані і поведінці близьких людей, які є найбільш поширеними ознаками ранньої деменції.

Проблеми з пам’яттю. Втрата пам’яті часто є симптомом хвороби Альцгеймера, також спостерігається при судинній деменції і деменції з тільцями Леві. Перш за все, мова йде про порушення функцій короткострокової пам’яті – людина не пам’ятає недавніх подій або дій.

Проблеми з організованістю. Більшість рутинних, домашніх справ пов’язані з плануванням і певним алгоритмом їх виконання. У разі деменції людина перестає справлятися з цим: для нього може стати проблемою похід в супермаркет, покупка потрібних речей і оплата рахунків, підтримання порядку і т. д.

Мова і спілкування. Потерпілий насилу підбирає в розмові правильне слово, часто робить безглузді мовні помилки, може не розуміти, що йому говорять, стає не здатний належним чином підтримувати бесіду.

Зміни настрою. На ранніх стадіях деменції нерідко виникають депресивні стани, посилюється тривожність, підвищується дратівливість, з’являється нетерпимість. Люди з деменцією часто стають більш замкнутими, розчарованими в якихось аспектах свого життя, втрачають інтерес до колишніх хобі, свого оточення аж до відчуження і байдужості.

Погане орієнтування. Жертви недоумства можуть опинитися в ситуації, коли добре знайома обстановка раптом стає для них чимось новим і викликає дезорієнтацію.

Зорово-перцепційні труднощі. Одна з ознак деменції – проблеми з оцінкою відстані. Типовий приклад: людина хоче поставити чашку на стіл, проте не доносить її, передчасно випускаючи з рук.

Back to top button