Цікаве

Психолог розповіла, що робити, якщо дитина малює війну

Психолог розповіла, що робити, якщо дитина малює війну

Фото: pixabay.com

Психолог дала поради, що робити, якщо дитина малює війну

Експерт радить підтримувати дітей у тому, що вони роблять, та просити розповідати про малюнки.


Психолог Світлана Арефнія розповіла, що робити, якщо дитина малює війну. Поради вона дала у програмі Все буде добре на телеканалі СТБ, пише НВ.


Зокрема, по допомогу у цьому питанні до психолога звернулася киянка Марія, син-першокласник якої зображує танки, бомбардування, ракети та бойові дії.


Арефнія стверджує, що нині такий малюнок є природною реакцією дитини на стрес.


За її словами, іноді діти не можуть пояснити свої почуття словами та роблять це через малюнки.


“Не просіть дитину малювати тільки позитивні картинки. Підтримуйте її в тому, що вона робить. Просіть дитину розповідати про її малюнки. Це допоможе їй виговоритися. Підтримуйте всі емоції дитини: від замкнутості до гніву. Говоріть, що ви приймаєте її такою, якою вона є, розумієте її емоції. Малюйте вдвох і поступово додавайте позитивні елементи. Питайте, хто кого захищає, що буде далі тощо. Ви можете сідати поруч і малювати щось інше та обмінюватися з дитиною цими малюнками. Таким чином поступово закладатимете в ній модель і перспективу мирної картинки.


Знищіть малюнок війни разом з дитиною, щоб позбутися страху. Ви можете запропонувати їй зробити ритуал – порвати малюнок і кинути його на смітник або спалити. Однак, якщо дитина хоче повісити зображення на стіну, підтримайте її бажання. Слідкуйте, чи з’являються позитивні зміни у малюнках. Кожна дитина проживає стрес у своєму темпі та насиченості. Зазвичай це триває не так довго. Ви повинні стежити за динамікою змін у цих малюнках”, – рекомендує фахівець.


Нагадаємо, раніше психолог розповіла, як пережити негативні емоції під час війни та зберегти психіку в нормальному стані.


Експерт із психології розповіла, як замінити негатив позитивом



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button