Цікаве

Психолог розповіла про захворювання, які можуть провокувати нічні кошмари

Психолог розповіла про захворювання, які можуть провокувати нічні кошмари

Нічні кошмари можуть свідчити про наявність запальних процесів в організмі. Про це розповіла психолог. За її словами, найчастіше саме посттравматичний синдром (ПТСР) є причиною того, що людина бачить погані сни, проте є й інші причини, наприклад, ГРВІ та грип.

“Проблема в тому, що ПТСР може маніфестувати через кілька років після психотравмуючого інциденту і людина може не пов’язувати ці дві події. Кошмари найчастіше включають елементи, схожі з самою травмою. Наприклад, жінка, яка страждає на ПТСР після смерті чоловіка, може бачити повторюється жах, як поряд з нею падають літак або бомба, що знищує все навколо”, –  пояснила фахівець.

За словами психолога, кошмари по суті є способом обробки події, що травмує, і можливістю переписати його кінцівку, надавши історії більш позитивного завершення. Крім ПТСР до причин жахливих сновидінь відносяться стреси, страхи, комплекси, фізичні та емоційні навантаження, а також низка захворювань, включаючи лунатизм. Водночас кошмари, як зазначила наша співрозмовниця, можуть бути спричинені вживанням наркотиків, алкоголю чи деяких лікарських препаратів.

“Нічні кошмари, що неповторюються, можуть бути ознакою запальних процесів організму, причинами яких можуть бути грип, ГРВІ, підвищення температури, м’язова перевтома або запальні процеси внутрішніх органів, наприклад такі, як запалення апендикса та інші”, —  додала лікар.

Якщо після тривожного сну людина відчуває тілесне нездужання, йому необхідно пройти медобстеження організму. У разі відсутності перевтоми та фізичного виснаження можна просто переглянути розпорядок дня, резюмувала психолог.

Back to top button