Цікаве

Психолог чи психотерапевт: у чому різниця?

Рівень роботи сучасних фахівців не порівняти з можливостями їхніх колег століття тому. Тепер незалежно від того, який спеціаліст потрібен — психотерапевт чи психолог Львів, Дніпро, Київ — міста, де можна швидко знайти хорошого фахівця навіть онлайн. Наприклад, такі послуги надають на платформі pleso.

Однак люди, які вирішують вперше зайнятися психологічним здоров’ям, зазвичай опиняються перед дилемою: до якого фахівця звернутися — психолога чи психотерапевта? Якщо ви теж не розумієте різницю між цими спеціальностями, відповіді знайдете далі в статті.

Хто такий психолог?

Це фахівець, який здобув профільну освіту й обізнаний із законами функціонування людської психіки. Такі спеціалісти займаються вивченням реакції на стрес, аналізують поведінку людей у колективі, розрізняють типи мислення. Їхня робота зазвичай має прикладний характер. Психолог може:

  • допомагати підбирати персонал для певної роботи;
  • сприяти в налагодженні комунікації в окремому колективі;
  • проводити тестування й психодіагностику;
  • працювати коучем;
  • надавати індивідуальні психологічні консультації.

Такому спеціалісту не обов’язково мати медичну освіту. Але його профільних знань достатньо для того, щоб надати психологічну допомогу людині, яка опинилася в скрутній життєвій ситуації. Часто ці фахівці займаються науковою діяльністю, викладають у профільних вишах.

На відміну від психіатра, клієнтами психолога є люди без психічних відхилень, які все одно потребують психологічної підтримки.

Хто такий психотерапевт?

Це фахівець із психології, чия робота полягає у взаємодії з клієнтами. Спеціалісти такого сегмента проходять спеціальне навчання, зазвичай у якомусь конкретному напрямку психотерапії (когнітивно-поведінкова, психоаналіз, гештальт тощо). Психотерапевти працюють зі складними «налаштуваннями» психіки, вивчають, як підсвідоме чи несвідоме впливає на звичне життя людини. Фахівці цієї категорії працюють із різними розладами:

  • психічними атаками;
  • депресіями;
  • розладами харчової поведінки;
  • психосоматичними розладами;
  • фобіями.

Часто психологи та психотерапевти працюють у парі, або ж один фахівець залежно від стану клієнта може проводити психологічний чи психотерапевтичний сеанс. Наприклад, фахівці, що консультують на платформі pleso, є не просто психологами, а психотерапевтами з практикою. Це дозволяє надавати якіснішу допомогу.

Отже, коли потрібна консультація чи настанова, вибирайте психолога. Прагнете відновити психоемоційну рівновагу, позбутися страху, тривоги, депресії чи РХП? Тоді вам до психотерапевта.

Back to top button