Цікаве

Причини появи та особливості лікування герпесу на губах

Герпес на губах спричиняє значний фізичний і естетичний дискомфорт. Неприємні відчуття можуть спостерігатись від 3 до 10 днів, залежно від правильного підходу до лікування. Допомогти швидко позбутися симптомів захворювання та не допустити рецидиву можуть противірусні препарати, наприклад, Новірин. Прочитати інформацію про препарат можна на сторінці  https://liki.ua/shop/brands/novirin-7831. Також, при необхідності можна заздалегідь забронювати засіб.

Чому виникає герпес на губах

Герпес на губах спричиняє вірус простого герпесу людини, який є в організмі майже кожного з нас. Цей вірус вилікувати повністю неможливо, він живе та розмножується в нервових клітинах. Здоровій людині він не приносить дискомфорту, не впливає на самопочуття та ніяк не дає про себе знати. Проявлятися він може лише під час ослаблення імунітету та погіршення захисних функцій організму, наприклад:

  • ГРВІ;
  • сильні стреси, потрясіння, психологічні перевантаження;
  • сильне фізичне виснаження;
  • хронічне недосипання;
  • значне переохолодження та перегрів організму;
  • серйозні захворювання будь-яких органів та систем, які виснажують імунітет;
  • складні оперативні втручання.

Вірус передається від людини до людини лише під час рецидиву, як правило, у контактний спосіб, рідше – повітряно-крапельний. Під час активного розвитку герпесу на губах варто утриматися від поцілунків, не користуватися спільними ложками, кружками, предметами гігієни.

Як позбутися герпесу на губах

Лікування герпесу не варто проводити самостійно. Є безліч місцевих препаратів, які покликані боротися з вірусом герпесу та підвищувати місцевий імунітет. Однак, консультація лікаря обов’язкова, адже цей вірус є досить небезпечним.

Якщо під час рецидиву немає можливості миттєво звернутися до лікаря, можна самостійно почати приймання противірусних препаратів, які продаються без рецепта, Також можна користуватися мазями та іншими засобами для місцевого застосування, що здатні зменшувати активність вірусу через підвищення місцевого імунітету. Такі засоби зменшують дискомфорт, неприємні відчуття, пришвидшують процес регенерації пошкоджених тканин. Проте за першої можливості відвідати лікаря необхідно для того, щоб запобігти ускладненням, які можуть з’являтися через неправильне чи недостатнє лікування. Звернутися можна до сімейного лікаря, дерматовенеролога або імунолога.

 

Back to top button