Цікаве

Прозорий ноутбук та інші незвичні лептопи: чи є у них майбутнє?

Китайська компанія Lenovo, відома своїми технічними експериментами, під час виставки Mobile World Congress 2024 представила черговий витвір інженерної творчості — прозорий ноутбук. Виглядає новинка дуже ефектно, але відразу спричиняє сумніви у практичності такої технології.

Прозорий ноутбук та інші незвичні лептопи: чи є у них майбутнє?

Насправді прозорою в цьому ноутбуці є лише верхня кришка, та й та не повністю. Коли дисплей вимкнений, прозорість гаджета становить 55%, коли ж увімкнений та яскравість виставлена на максимум, то він мало чим відрізняється від стандартного пристрою.

До речі, фізичної клавіатури у ноутбука немає, замість неї передбачена спеціальна електронна панель. Її можна використовувати для малювання стилусом або як сенсорну клавіатуру. Втім, більшість користувачів справедливо вважають таку комп’ютерну периферію незручною. Це стало однією з причин невисокої популярності ще однієї новинки — ноутбуків з двома екранами.

Прозорий ноутбук та інші незвичні лептопи: чи є у них майбутнє?

Що робити з другим дисплеєм?

Сьогодні на ринку широко представлені ноутбуки з сенсорними екранами. Деякі виробники вирішили піти далі та спорядили лептопи одразу двома сенсорними дисплеями. Другий екран може розміщуватися замість клавіатури, займати частину нижньої панелі або розташовуватися зі зворотного боку кришки.

Що дає така конструкція? Додаткова сенсорна панель може замінити графічний планшет. Технологія дає змогу збільшити площу основного екрана: ноутбук можна тримати в руках як книжку. Найлогічнішим варіантом використання такого гаджета здається той, що запропонувала компанія Lenovo для моделі Yoga Book 9i: на кожен дисплей виводиться окреме зображення, і користувач працює за допомогою комплектної бездротової клавіатури.

Один з найнезвичніших концептів ноутбука з двома екранами випустила компанія Fujitsu. У цій інноваційній моделі додатковий дисплей, розташований на зовнішньому боці кришки, виконує функцію музичного програвача. Керування програванням здійснюється за допомогою сенсорного кола.

Прозорий ноутбук та інші незвичні лептопи: чи є у них майбутнє?

Практичність під питанням

Поки що згадані фічі викликають у користувачів зацікавлення, але водночас і не надто переконують у раціональності подібних нововведень. Сенсорна клавіатура непридатна для набору великих обсягів тексту. Пожертвувати важливою периферією заради другого дисплею користувачі не готові. Додаткова бездротова клавіатура в комплекті — це вже краще, але сьогодні в продажу є недорогі портативні монітори, що легко під’єднуються до звичайного ноутбука. Втім, незвичних гаджетів стає все більше, і концепт, що сьогодні викликає вау-ефект, у майбутньому може стати загальноприйнятим стандартом.

Back to top button