Цікаве

Проти інсульту та деменції: фахівці встановили, скільки потрібно пити чаю і кави щодня

Проти інсульту та деменції: фахівці встановили, скільки потрібно пити чаю і кави щодня

Китайські вчені провели дослідження та виявили взаємозв’язок кількості випитих гарячих напоїв і певних проблем зі здоров’ям. Також вони встановили, скільки варто вживати напоїв для боротьби із захворюваннями.

До експериментів залучили 500 тис мешканців Великої Британії віком від 50 до 74 років, за здоров’ям яких спостерігали понад 10 років. Під час реєстрації у них питали, чи люблять вони вживати чай або каву, а також порівнювали їх здоров’я з тими, хто не пив щодня ці напої.

Результати досліджень показали, що на 1/3 менше страждали від інсульту ті учасники, які вживали 2 чашки кави та аналогічну кількість чаю на день. Також це схожим чином зменшувало шанси розвитку деменції.

Цікаво, що позитивний вплив на здоров’я був зафіксований навіть у тих, хто протягом дня вживав один із двох зазначених напоїв. Це можна пояснити наявність поліфенолів, які зменшують ризики появи нейродегенеративних станів.

«Наше дослідження показало, що помірне вживання кави та чаю окремо або разом було пов’язане з нижчим ризиком інсульту або деменції», – розповіла авторка дослідження Юань Чжан із Медичного університету Тяньцзінь.

Дослідники наголошують, що експеримент не доводить запобігання інсульту чи деменції завдяки вживанню чаю або кави. Однак, між ними існує зв’язок. Також було доведено, що вживання понад 6 чашок кави щодня підвищує ризик розвитку деменції на 53%, а тому надмірне споживання зазначених напоїв може зашкодити здоров’ю.

Зазначимо, що самолікування може негативно вплинути на ваше здоров’я, а тому при виникненні будь-яких сумнівів або питань стосовно стану вашого організму – краще звернутися до лікарів.

Back to top button