Цікаве

Продукти для мозку та пам’яті: яка їжа додасть сил та енергії

Мозок контролює наші повсякденні функцій, тож слід зміцнювати його здоров’я! Які продукти допоможуть нам у цьому – розповідає 1News.

Завершення свят та відпустки – це вже стрес. Додайте до цього стрімкий вихід на роботу, очікування від колег і керівника, завдання, що накопичилися. Однак не варто забувати, що ваше ментальне та фізичне здоров’я найважливіше. Тільки тоді ви можете бути продуктивним та насолоджуватися життям.

Для ефективної роботи наш мозок потребує не тільки правильного відпочинку, але й повноцінного харчування. Ось 9 продуктів для розумової активності.

Жирна морська риба містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. З них у нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для передачі інформації від однієї клітини іншій, а отже, швидкої роботи мозку.

Жирна морська риба містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3, а вони корисні для мозку

Волоські горіхи – це ще одне хороше джерело поліненасичених жирних кислот омега-3. Якщо регулярно їсти волоські горіхи, підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), а це допомагає протистояти депресії та охоче братися за розумову роботу. Цілком достатньо споживати 3–5 волоських горіхів на день.

Якщо регулярно їсти волоські горіхи, підвищується рівень серотоніну – гормону щастя

 

В какао-бобах міститься сильний антиоксидант флаванол. Ця речовина поліпшує мозковий кровообіг, а також захищає його від окисних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, який відповідає за наш добрий настрій.

Шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, який відповідає за добрий настрій.

 

Яйця – джерело якісного білка, жирів та вітамінів. Це справжній подарунок для мозку. Крім того, в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка поліпшує працездатність нервових клітин нашого організму, тобто допомагає нам зосереджуватися. Регулярне вживання яєць допоможе тримати мозок у тонусі.

Регулярне вживання яєць допоможе вам тримати мозок у тонусі

 

Броколі – це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, броколі містить бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Для нормальної мозкової діяльності корисні всі види капусти: брюссельська, кольорова, білоголова, пекінська.

 

Для нормальної мозкової діяльності корисні всі види капусти

 

Яблука містять майже всі мінеральні речовини та вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорюванню. Отже, мозок завжди працюватиме бездоганно, а ще знизиться небезпека крововиливів.

Яблука – фрукти, які допоможуть уникнути раку

Чорниця – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, допоможуть позбавитися шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці поліпшує когнітивні функції та пам’ять.

Сочевиця – джерело заліза та амінокислот, необхідні для швидкого перебігу біохімічних процесів у мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму та підвищується швидкість мислення.

Замініть білий хліб на хліб із борошна грубого помелу, і ви швидко відчуєте зміни на краще. Якщо ми їмо білий хліб з борошна вищого ґатунку та здобу, у кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає “відключатися”.

Замініть білий хліб на хліб із борошна грубого помелу, і ви швидко відчуєте поліпшення в роботі мозку

 

Тому для мозкової активності найкраще вживати “повільні” вуглеводи , що містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу. Так ви допоможете мозку зарядитись енергією на весь день.

Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ.

Back to top button