Цікаве

Про які захворювання може розповісти стан ваших нігтів

Про які захворювання може розповісти стан ваших нігтів

Стан нігтів може розповісти про серйозні захворювання. Як з’ясувалося, колір і текстура рогових пластин мають важливе значення.

Британський ортопед Діна Гохіл розповіла, що увігнута форма нігтів, відома також як койлоніхія — це певний вид дистрофії. При цьому захворюванні рогові пластини, як правило, мають здоровий вигляд і гладку поверхню. Окрім цього, койлоніхія інколи свідчить про ендокринні порушення, анемію, червоний плоский лишай, псоріаз, системний червоний вовчак та інших захворювання.

Пожовклі нігті можуть вказувати на неправильне харчування і надмірне використання лаку. Тонкі та ламкі пластини з жовто-коричневим відтінком можуть свідчити про грибкової інфекції нігтів. Жовті плями зазвичай з’являються від куріння.

На проблеми зі щитоподібною залозою можуть вказувати слабкі нігті. Дисфункція даного органу може спровокувати зміну форми та кольору пластини. Ламкі нігті нерідко вказують на надактивну або на недостатню активність щитоподібної залози. Також при захворюванні даного органу кінчики пальців стають опухлими, а нігті — викривленими.

Шаруватими рогові пластини на руках можуть ставати на тлі зміни гормонального фону. Окрім цього, цей стан може вказувати на захворювання шлунково-кишкового тракту, харчову непереносимість, грибок і псоріаз.

Back to top button