Цікаве

Поминальні дні в Україні 2021: що потрібно нести до церкви

Поминальні дні після Великодня 2021 рокупройдуть в період з 9 по 11 травня, завершуючись святом Радониці.

1News розповідає про дозволені й заборонені продукти, які прийнято приносити в храм для поминання померлих рідних і близьких людей.

 

Куди приносити продукти

В особливі поминальні дні в храмі встановлюються столи для приношень, які називаються канунні. У звичайні дні вони стоять поруч із розп’яттям Христа, куди ставлять свічки за упокій.

На канунні столи потрібно викладати продукти для поминання. Це давня традиція: ще перші християни жертвували храму і приносили до церкви хліб, вино, а також олію для лампад.

Частина продуктів йшла на трапезу священнослужителям після літургії, іншу частину роздавали нужденним. Традиція приносити продукти триває й досі.

Що можна нести до церкви для поминання близьких

  • хліб;
  • хлібобулочні вироби;
  • крупи;
  • борошно;
  • цукор;
  • цукерки;
  • фрукти;
  • овочі;
  • рослинну олію;
  • кагор.

Обов’язковою ритуальною стравою на панахиді вважається кутя. Її беруть у невеликій посудинці і виставляють на спеціальному столі. Це зварені зерна пшениці або рису з медом, сухофруктами, горіхами, мармеладом. Зерно символізує відродження і нове життя, а мед робить його солодким. Зазвичай кутю прикрашають шматочками мармеладу або родзинками, з яких викладають хрест.

Після панахиди приношення залишаються в храмі – священики роздають їх нужденним і самі поминають померлих. А освячену під час панахиди кутю парафіяни забирають з собою на цвинтар або додому. З неї починається поминальна трапеза.

Що не можна приносити до церкви для поминання

  • м’ясо;
  • кров’янку;
  • інші м’ясні продукти.

Джерело: Сьогодні

Back to top button