Цікаве

Свято Володимирської ікони Божої Матері: історія та молитви

У вівторок, 6 липня, православна церква здійснює святкування на честь Володимирської ікони Божої Матері – одного з найдавніших і найбільш шанованих образів.

За переказами, його написав євангеліст Лука на дошці з того столу, за яким трапезували Ісус Христос, Божа Матір і святий Йосип Обручник. Ця чудотворна ікона – велика святиня Київської Русі. В Україні вона відома також як Вишгородська Богоматір. Нею благословляють дітей, з нею вінчаються, до неї звертаються у всяких бідах. Історія святого образу та молитва перед ним – розповідає 1News.

Володимирська ікона Божої Матері: історія

Згідно з переказом 15 століття, автором Володимирської ікони Божої Матері був апостол від сімдесяти, євангеліст Лука, а написана вона була на дошці з того столу, за яким трапезувала Свята Родина: Ісус, Богородиця і праведний Йосип Обручник.

Побачивши ікону, Божа Матір сказала: “Відтепер будуть прославляти Мене всі роди. Благодать, що народжується від Мене і Моя з цією іконою нехай буде”. До Константинополя образ було привезено з Єрусалиму в 5 столітті. У 12 столітті Константинопольський патріарх Лука Хризоверх подарував ікону київському князю Юрію Долгорукому.

Вона зберігалася в жіночому монастирі Вишгорода під Києвом, коли слава про її чудотворення дійшла до сина Юрія, князя Андрія Боголюбського, який і вирішив перевезти святиню на північ.

Джерело: Обозреватель
Back to top button