Цікаве

Померла легендарна зірка американського телебачення

Бетті Вайт не дожила кілька тижнів до свого 100-річчя

У віці 99 років померла Бетті Вайт – легенда американського телебачення, чия кар’єра тривала вісім десятиліть.

Вона не дожила кілька тижнів до свого 100-річчя, – розповідає 1News.

Бетті Вайт народилась в Іллінойсі в 1922 році, під час розпалу Великої депресії переїхала з родиною до Лос-Анджелеса, а наприкінці 1930-х почала працювати акторкою та моделлю.

Однак її кар’єру довелося призупинити під час Другої світової війни, коли вона пішла працювати в Американську жіночу волонтерську службу.

Після війни Вайт продовжила свій шлях у шоубізнесі, створила власне радіошоу, а потім разом з Елом Джарвісом стала зіркою телевізійного ток-шоу “Голлівуд на телебаченні”.

У 1951 році вона отримала першу премію “Еммі” як найкраща телевізійна акторка – вперше ця нагорода відзначила досягнення жінок на телебаченні.

Далі був телевізійний ситком “Життя з Елізабет” – шоу, яке вона запустила разом із Джорджем Тібблсом. “Він писав, а я продюсувала, – пояснила вона. – Я була однією з перших жінок-продюсерок у Голлівуді”.

У 1970-х роках вона зіграла Сью Енн Нівенс у серіалі “Шоу Мері Тайлер Мур” – ця роль принесла їй ще дві премії “Еммі” й проторувала шлях до її найвідомішої ролі – наївної, але симпатичної Роуз Найлунд у серіалі “Золоті дівчата”, який знімали у 1980-х та 90-х.

У 1986 році серіал отримав премію “Еммі” за найкращу комедію, а Вайт – індивідуальну нагороду як найкраща комедійна акторка.

У 1990-х та на початку 2000-х Бетті Вайт продовжувала зніматися у серіалах, а також писала книги.

Її кар’єра знову спалахнула в 2010 році, коли вона знялася у ситкомі “Кралі в Клівленді” разом із Валері Бертінеллі, Джейн Лівз та Венді Малік.

Того ж року ветеранка телебачення також стала найстарішою ведучою шоу Saturday Night Live – після відповідної кампанії у Facebook.

Її 90-річчя у 2012 році відзначили спеціальним зірковим телевізійним випуском, у якому взяли участь її колишні колеги Тайлер Мур, Еллен Дедженерес та Карл Райнер, а також Тіна Фей та Ед Аснер.

У 2015 році вона була удостоєна премії “Еммі” за життєві досягнення – це стало її восьмою нагородою.

У 2019 році Бетті Вайт приєдналася до зіркового акторського складу “Історії іграшок 4”, де озвучила іграшку на ім’я Байті Вайт.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button