Цікаве

Перлина архітектурних пам’яток міста: Реставрують “Будинок зі зміями та каштанами”

Вчора, 26 жовтня у приміщенні пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення  (охоронний номер316-Кв) – «Будинок зі зміями та каштанами», відбувся захід під час якого повідомили про рішення компанії B&H film distribution виступити меценатом та інвестором проекту реставрації. Про це повідомляє 1News з посиланням на прес-службу Міністерства культури України.

До участі у прес-заході  були запрошені заступник Міністра культури України Тамара Мазур, представники фахового управління  Київської міської влади, архітектор і куратори проекту реставрації, а також представники громадських організацій, які  опікуються пам’яткоохоронною діяльністю міста.

Генеральний директор компанії B&H film distribution  Богдан Батрух  подякував усім присутнім за висловлене бажання налагодження ефективного діалогу, як з боку Міністерства культури України і  Київської міської влади, так і представників громадських об’єднань міста, думка яких є важливою для ухвалення таких важливих рішень щодо реставрації, відновлення та  збереження архітектурних пам’яток столиці.

«Рішення –  чи буде відреставрований «Будинок зі зміями та каштанами», – буде залежати від усіх присутніх», – наголосив під час свого виступу Богдан Батрух.

 

«Я вивчав багато інформації про цю пам’ятку, ходив цією вулицею, бачив цей будинок  і він викликав у мене сильні емоції та захват, а також бажання повернути  його до життя, віднайти та відновити його унікальну красу».

Він також повідомив, що це його перший досвід,  пов’язаний з пам’ятками архітектури та об’єктами культурної спадщини, що знаходяться під охороною держави, тому передбачають чітко окреслені умови відновлювального процесу даної будівлі: «Будинок є пам’яткою архітектури, це означає що держава має до нього чітко сформовані  вимоги щодо проведення реставраційних робіт  – фасаду, внутрішньої ліпнини,  конструкції будинку, елементів декору».

Богдан Батрух  представив  передпроектні ескізи, у тому числі  запропоновану кольорову гаму,   варіанти покриття підлоги,  стелі, скла, покрівлі  тощо.

«Ми хочемо і можемо це зробити, в Україні є багато митців, яким це абсолютно під силу буде це зробити. Для цього ми маємо чітко розуміти, чого від нас очікують. Переговорні  процеси з Міністерством культури та міською владою активно тривають,  але в Україні дуже розвинена громадська діяльність, і думка громадських організацій з пам’яткоохоронних питань для нас є  дуже важливою. Тому ми відкриті та готові до діалогу на всіх етапах реалізації проекту реставрації», – додав він.

Заступник Міністра культури України Тамара Мазур поділилася  проведеним обсягом  робіт щодо підготовки проекту реставрації  «Будинку зі зміями та каштанами» та зазначила, що цей проект – один із прикладів здійснення правильної інвестиції в Україні.

«Сьогоднішня прес-конференція – один з прикладів, коли говорячи про архітектуру Києва, ми говоримо не про руйнацію і втрату пам’яток, а навпаки – про інвестиції у відновлення нашої історії. На щастя, нашого мецената не злякав обсяг роботи, а надто – він зі щирим серцем намагається відновити все прекрасне, що є в цій будівлі. На даний момент вже було зроблено  фотофіксацію ліпнини і внутрішніх інтер’єрів, зроблено дописи про відновлення  декору та використання спеціальних технологій. Проводиться дійсно ґрунтовна і якісна наукова робота. Це приклад правильних інвестицій в нашій державі, правильний підхід до розуміння нашої спадщини та історії», – сказала Тамара Мазур.

Вероніка Лисенкова, головний архітектор та  куратор проекту реставрації повідомила  про стан будинку та зазначила, що на даний момент у будинку проводяться попередні комплексні наукові дослідження.

«Проект можна охарактеризувати, як ремонтно-реставраційний. На даному етапі ми досліджуємо та збираємо інформацію про будинок, у подальшому ж продовжимо реставраційні роботи з максимальним відновленням того, що було втрачене», – сказала Вероніка Лисенкова.

Свою думку про реставраційні роботи «Будинку зі зміями та каштанами» висловили також присутні представники громадськості.

«Збереження цієї пам’ятки – це велика відповідальність перед майбутніми поколіннями, тож ми будемо уважно слідкувати за процесом її відновлення. Я думаю, що «B&H film distribution» увійде в історію, як компанія, яка врятувала перлину старовинного Києва»,  – сказала одна із учасниць заходу.

Під  час заходу також відбулася ознайомча  екскурсія локацією у супроводі куратора проекту.

Back to top button