Цікаве

Пентагон розірвав 10-мільярдний контракт з Microsoft

Проєкт створення хмарної системи від ІТ-велетня Microsoft більше не відповідає потребам міністерства оборони США

Міністерство оборони США оголосило, що скасовує контракт на 10 мільярдів доларів, укладений з IT-компанією Microsoft, на який також претендував інтернет-гігант Amazon.

Проєкт зі створення хмарної системи під назвою Jedi більше не відповідає потребам міністерства, – інформує 1NEWS.

“З огляду на постійні зміни технологічного середовища, стало зрозуміло, що контракт на хмарний проєкт Jedi, (…) більше не відповідає вимогам задля покриття прогалин у можливостях міністерства оборони”, – йдеться в заяві Пентагону.

Тепер, кажуть в американському оборонному відомстві, є необхідність провести новий тендер. Фаворитами цього тендеру вважаються компанії Amazon і Microsoft, однак можливі пропозиції від інших компаній також будуть розглянуті, пообіцяли в міноборони.

Проєкт Jedi передбачав створення хмарної системи для обміну інформацією з усіх родів військ в спільній системі з використанням штучного інтелекту (ШІ). Десятирічний контракт компанія Microsoft отримала в жовтні 2019 року, хоч фаворитом під час тодішнього тендеру вважалася компанія Amazon.

Тоді Amazon позивалася проти Пентагону в суді через цей контракт. У компанії звинуватили, зокрема, тодішнього президента Дональда Трампа в зловживанні своїм впливом. Трамп нерідко дозволяв собі вкрай критичні випади в бік засновника Amazon Джефа Безоса, котрий також володіє виданням Washington Post, що часто критично відгукується про Трампа.

У лютому 2020 федеральний суддя ухвалив тимчасово призупинити дію контракту, укладеного з Microsoft. Потім Пентагон попрохав відстрочку на чотири місяці, щоб переглянути рішення про укладення контракту.

У вересні 2020 міноборони, нарешті, заявило, що буде дотримуватися контракту з Microsoft.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button