Цікаве

Пахом Теплий 2021: заборони та прикмети свята

У п’ятницю, 28 травня, православна церква вшановує пам’ять преподобного Пахомія Великого – святого, одного із засновників чернецтва, який жив у Єгипті в 3-4 століттях.

У народі цей день відомий як Пахом Теплий, Пахом Бокогрій, Зелений шум або Травник; наші пращури вважали, що саме в цей час встановлюється справжнє літнє тепло. Про головні традиції свята розповідає 1News.

Хто такий Пахомій Великий

Як оповідає житіє святого, Пахомій Великий народився близько 292 року у Фівах (Єгипет). Ще будучи язичником, він вступив солдатом в армію імператора Костянтина Великого. 312 року під час одного з походів його підрозділ тепло зустріли християни, від яких Пахомій і дізнався про молоду релігію.

Після закінчення військових дій він хрестився, заснував перший чернецький монастир і склав для нього перший статут. Пахомій, так само як і Антоній Великий, Макарій Великий і Євтимій Великий, вважається засновником пустинножительства і чернечого гуртожитку.

Пахомій Великий народився близько 292 року в Фівах


Що можна робити в день Пахома Теплого

На Пахома зазвичай сіяли залишки пшениці: “Прийшов Пахом Бокогрій – досівай пшеницю скоріш”. Однак інші рослини садити цього дня було небажано: вважалося, що посіви пропадуть.

Також, відповідно до одного з повір’їв, для залучення щастя дівчатам на Пахома слід було вдягати червоні сарафани.

Пахом Бокогрій: народні прикмети

  • На Пахома тепло – все літо буде теплим.
  • Схід сонця багряний – до грізного, пожежного літа.
  • Зацвів ялівець – час сіяти ячмінь.
Схід сонця багряний – до грізного, пожежного літа


Що не можна робити 28 травня

За народнмим забобонами, 28 травня не можна розповідати про свої сни, дивитися на своє відображення у воді, садити рослини (не рахуючи пшениці).

Також вважається, що цього дня слід уникати небезпечних місць через високий ризик травм. Крім того, як і в будь-яку іншу дату, не можна ображати інших, конфліктувати та в цілому допускати негатив у помислах і вчинках. Ця заборона в церковні свята особливо актуальна.

Джерело: Обозреватель 

Back to top button