Цікаве

Особливості реєстрації ФОП для IT-фрілансерів та правильний вибір групи

Величезна кількість копірайтерів, дизайнерів, розробників програмного забезпечення та інших IT-фахівців все частіше вибирають фріланс як своє головне або другорядне джерело доходу. І якщо на зорі появи IT-фрілансу фахівці не замислювалися про реєстрацію бізнесу, то сьогодні багато хто з них воліє працювати в «білу» та сплачувати податки до бюджету своєї держави. У цій статті ми розглянемо як зареєструвати ФОП для IT-фрілансерів та яку групу вибрати.

ФОП для фрілансерів

Що таке ФОП та яким вимогам потрібно відповідати для його реєстрації?

ФОП – так називають фізичну особу-підприємця. Йдеться про одну із форм ведення підприємницької діяльності. В даному випадку не потрібно оформлювати статус юридичної особи, а головна перевага ФОП полягає у спрощеній системі оподаткування.

Черговий плюс «спрощенки» пов’язаний із можливістю самостійного подання звітів та розрахунків своїх податків без необхідності наймати бухгалтера. Для реєстрації ФОП потрібно відповідати мінімальним вимогам – бути повнолітнім громадянином України. При цьому не всі розуміють навіщо реєструвати ФОП. Саме час відповісти це питання.

Чому варто зареєструвати ФОП?

Є ряд причин, з яких реєстрацію ФОП можна назвати правильним рішенням для IT-фрілансерів зі стабільним заробітком:

  • Оформлення кредитів та залучення інвестицій для розвитку бізнесу. Якщо фахівець прийняв рішення про розширення і, наприклад, відкриття своєї дизайнерської студії, йому знадобляться додаткові кошти, щоби орендувати офіс, сплатити зарплати співробітникам, створити сайт тощо.
  • Довідка про доходи. Щоб оформити деякі документи, доводиться надавати довідку про доходи. При роботі на фрілансі без ФОП ви вважаєтеся безробітним, що ускладнить отримання великого кредиту, іпотеки та навіть оформлення візи.
  • Клієнтська довіра. Замовники воліють співпрацювати із підприємцями.
  • Можливість роботи із замовниками з інших країн. Особливо це актуально, якщо ви починаєте співпрацю з клієнтом поза фріланс біржі.
  • Накопичення трудового стажу та пенсії. ФОП – це гарантія отримання трудового стажу та пенсії.
  • Відсутність штрафу за підприємницьку діяльність без реєстрації – він становить до 85 тисяч гривень.
  • Можливість покупки SSL-сертифіката з перевіркою компанії для тих, хто має свій сайт. Він краще захищає клієнтські фінансові дані на ресурсі.

Вибір ФОП групи

Придатний варіант для фрілансерів – ІІ та ІІІ група.

II група

  • Сума доходу не повинна перевищувати 834 мінімальні зарплати.
  • До 10 працівників в штаті компанії.
  • Податкова ставка становить 20% від мінімальної заробітної плати та 22% ЄСВ.

ІІІ група

  • Сума доходу не повинна перевищувати 1167 мінімальних заробітних плат.
  • Необмежена кількість працівників в штаті.
  • Податкова ставка становить 5% від доходу та 22% ЄСВ.

ІІІ група передбачає можливість роботи з усіма, у тому числі з громадянами інших країн та юридичними особами. IT-фахівці регулярно працюють із іноземними клієнтами, тому вони роблять вибір на користь ІІІ групи. При наданні послуг виключно в Україні буде достатньо і ІІ групи.

Читайте також: врятувати український бізнес: програми підтримки підприємців у воєнний час.

Особливості вибору КВЕДів для фрілансера

КВЕД є класифікатором видів економічної діяльності та конкретизує підприємницьку роботу. Зазвичай IT-фрілансери вибирають КВЕД з розділів 62 (йдеться про комп’ютерне програмування, консультування та пов’язану з ними діяльність) та 63 (інформаційні послуги).

Реєстрація ФОП для найманого працівника: переваги

Сьогодні IT-компанії все частіше співпрацюють зі своїми спеціалістами не за трудовим договором, а як із ФОП. Така форма є вигідною для кожної зі сторін.

Податкова економія

Працюючи по найму податкові виплати із двох сторін досягають 41.5%. III група ФОП, у свою чергу, має на увазі оплату 5% від доходу та ЄСВ. Роботодавцю не потрібно нічого платити за трудові відносини зі спеціалістом – потрібна лише оплата замовлень.

Нові можливості

Штатного працівника досить непросто звільнити, навіть якщо він погано виконує свої завдання. При реєстрації як ФОП достатньо буде просто перестати давати йому роботу. Айтішнік, у свою чергу, може не прив’язуватися до конкретного роботодавця, а співпрацювати з іншими клієнтами та компанії без бюрократичної тяганини.

Гарний початок для компанії

На ІІ та ІІІ групі можливий найм працівників, що створює ґрунт для розширення. За рахунок гнучкої податкової системи перейти з однієї групи на іншу не важко. Якщо ж перебувати у межах ФОП вже «тісно», можна розпочати реєстрацію ТОВ.

Як зарєструвати ФОП – інструкція

Реєстрація ФОП займає мінімум часу та можлива у режимі онлайн. Не забувайте про отримання електронного цифрового підпису (ЕЦП). Він досить легко оформляється у банку.

Далі варто розпочати створення облікового запису на держпорталі «Дія» за допомогою BankID. Якщо обліковий запис у вас вже є, пропускайте цей етап. Для оформлення ФОП необхідно перейти в «Послуги», після чого натиснути на «Бізнес», потім на «Створення бізнесу», далі на «Автоматична реєстрація ФОП» – реєстрація завершена.

Оформлення та ведення ФОП є досить простим процесом. Така форма здійснення підприємницької діяльності підходить для різних фахівців, які вже давно змогли переконатися в її великій кількості переваг.

Back to top button