Цікаве

Оприлюднено деталі секретної операції німецьких нацистів із вивчення Антарктики

Керівництво нацистської Німеччини напередодні Другої світової війни активно шукало місця, де в майбутньому планувало розмітити свої військові бази, пише 1NEWS з посиланням на dymka.com.ua.

Одним з найцікавіших варіантів Берліну здалася Антарктида, куди в 1938 році була направлена експедиція у складі 82 осіб. В ході експедиції був не тільки досліджений континент, а й знайдено місце, де в майбутньому планували розмістити німецьку військову базу.

Іспанське Інтернет-видання El Diario опублікувало деталі даної секретної експедиції в Антарктиду.

У 1938 році Німеччина зібрала експедицію до берегів Антарктиди. 17 грудня з Гамбурга вийшло судно»Швабенланд”. Місія з 82 осіб слідувала на південь. У нацистів були два гідролітаки “Борей» і “Пасат”, змінені спеціально для використання при температурах нижче 50 градусів.

Крім цього, як зазначає видання, у членів експедиції була Провізія тільки на один місяць, «упакована в 60 парашутних мішків на випадок можливої рятувальної операції». Крім того, їм дали з собою в експедицію кілька нацистських прапорів, які планувалося використовувати для розмітки території.

Шлях до Антарктиди зайняв у команди корабля близько місяця, вони підпливли до материка в районі Землі Королеви Мод. Учасники експедиції обстежили території і скинули з літаків вимпели з нацистською символікою.

У матеріалі видання зазначається, що німці поклали око на цей регіон ще наприкінці 1930-х років з кількох причин. Під час Першої світової війни країна втратила кілька африканських колоній, військово-морську базу в Китаї та інші землі. Ці втрати означали істотне скорочення портів в різних широтах.

Влада розуміла, що назріває глобальний конфлікт, тому Німеччині необхідні були бази в південній півкулі, важливі для постачання кораблів і підводних човнів. “Субарктичні острови є прекрасною можливістю для додавання портів без прямого конфлікту з іншою країною”, – зазначає видання.

Крім того, Антарктида приваблювала Адольфа Гітлера як джерело потенційного прибутку.

Ще з 1920 — х років країна активно використовувала китовий жир-виробляла багато повсякденні товари, починаючи від маргарину і закінчуючи миючими засобами. Тим більше що поразка в Першій світовій війні призвело до того, що Німеччина позбулася багатьох джерел рослинних і тваринних жирів через втрату колоній.

З роками залежність Німеччини від китового жиру тільки зростала. Це “спонукало націонал-соціалістичний режим сприяти зростанню місцевої китобійної промисловості, створюючи власний флот”. Таким чином, до 1935 року Німеччина була найбільшим покупцем цієї сировини.

Більше половини виробленого китового жиру потрапляло в цю країну-під час війни вбитим китам знайшли ще кілька застосувань: жир використовували в якості мастильного матеріалу або при виробництві нітрогліцерину, а м’ясо споживалося людьми, так як в замороженому вигляді воно могло довго зберігатися.

Учасники експедиції 1938 року обстежили близько 600 тис. кв. км Антарктиди. Після цього почався новий етап в освоєнні континенту нацистами. Землі стали називатися Новою Швабією.

Місія переслідувала також наукову мету. Вчені, які були у складі команди, провели дослідження клімату за допомогою радіозондів, виміряли температуру океану, здійснили корекцію морських карт, а також вивчили підводний рельєф.

Разом з тим вони, як зазначає Іспанське ЗМІ, шукали так званий антарктичний “Життєвий простір”, де можна було б встановити базу. У матеріалі, в якому наводяться витяги з книги, зазначається, що нацисти його знайшли пізніше. Один з членів експедиції зазначав, що це було «невелике скельне утворення», на якому виднілася вода. За його словами, «вся скеляста рівнина була майже без снігу і без льоду, і мала вологий, брудний вигляд”.

При цьому була принципова відмінність цього місця від решти території в тому, що «температура поверхні становила всього п’ять градусів за Цельсієм нижче нуля». Унікальність ландшафту підтвердили і обстежили його метеорологи.

Через два дні після виявлення-5 лютого 1939 року-учасники експедиції підняли на місці майбутньої бази прапор нацистської Німеччини, захопили чотирьох імператорських пінгвінів і вирушили на батьківщину.

У Гамбурзі “Швабенланд” пришвартувався в середині квітня 1939 року. Членів команди зустрічали найвпливовіші люди серед нацистів. Вітальне послання для членів експедиції залишив і Гітлер.

 

 

 

 

 

Back to top button